Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С военен ритуал в Търново и Ловеч почитат паметта на Апостола на Свободата

| обновено на 18.02.18 в 21:30
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Проявите, свързани с 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски, започнаха от днес. В Ловеч годишнината беше отбелязана тази вечер със заря-проверка и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола: 
Левски е символ на всичко българско, на новото български начало. Левски е нашият спасител, трябва да вземаме пример от него. Трябва да е винаги в сърцата ни -  на всички поколения. Прекланям се и си казвам: Дано и него вече не го омърсим. не трябва да забравяме неговите завети, споделиха жители на Ловеч. 

С военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на Апостола десетки великотърновци и представители на обществени организации и местната власт изразиха своята признателност към делото му. 


Годишнината от обесването на Левски е в деня на прошка: Това съвпадение ни задължава да поискаме прошка от Апостола, че не успяхме да осъществим неговите завети, каза в словото си Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ и допълни:

Ние като че ли не се замисляме какво национално богатство са тези завети, как те ни дават тази основа, на която можем да стъпим и да бъдем равни с другите европейски народи.

В честването се включиха деца от клуб „Млад възрожденец“ и представителна рота от Националния военен университет „Васил Левски“.


145-тата годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана тази вечер и в родния му град Карлово с възпоменателна церемония. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Възпоменателна церемония в Карлово за 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония.  Събитията по повод годишнината ще започнат в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение.  По повод годишнината от..

обновено на 18.02.18 в 08:20

Активисти и симпатизанти на ВМРО поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в Ловеч

Активисти, членове на ВМРО и симпатизанти по традиция поднесоха венци и цветя и се поклониха днес пред паметника на Васил Левски в Ловеч, за да почетат паметта и  делото на Апостола на Свободата.  Пред паметника на Левски в Ловеч  се..

публикувано на 18.02.18 в 19:21
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: Не приемам критиката на президента за забавяне на модернизацията на армията

Министърът на отбраната  Красимир Каракачанов  заяви, че не приема критиката на президента за забавяне на модернизацията на армията. По думите му, модернизацията е забавена от 27 години, когато са правени неизгодни сделки за стотици милиони.  Сега,..

публикувано на 18.02.18 в 19:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кубинка показва снимка на сина си във военна униформа, Хавана, септември 2023 г.

Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си. През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската..

публикувано на 05.05.24 в 10:35

Поредна стачка на жп транспорта в Италия

В Италия отново стачкува железопътният транспорт. Стачката е национална и в рамките на 24 часа. Приключва тази вечер в 21 часа местно време. Засяга всички служители на железопътните транспортни компании. Протестът цели за пореден път да..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Доц. Веселка Тончева

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931..

публикувано на 05.05.24 в 08:47

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и..

публикувано на 05.05.24 в 07:54