Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е най-добрият вариант за името на Македония

Не съм оптимист за бързо намиране на решение по въпроса с името на Македония, най-малкото защото правителството на Груевски, което управлява в различни варианти 10 години Македония, обвърза смяната на името с провеждането на референдум. Това каза в ефира на „Хоризонт“ Красимир Узунов, собственик на Агенция „Фокус“.

В коментара си за предаването „Нещо повече“ Узунов отбеляза, че трябва да се има предвид и факта, че над 70% от гърците не са съгласни в името да се съдържа „Македония“, а сред населението на югозападната ни ни съседка едва 33% приемат да се смени името на държавата, като 29-процентни пункта от изразилите тази позиция са етнически албанци.

Посещението на президента Румен Радев в Скопие според анализатора е знаково и трасира прилагането на двустранния договор за приятелство и добросъседство. Показателно за продължаващото затопляне на отношенията между Македония и България според Узунов е лансирането на идеята за стратегически договор за сътрудничество със София, какъвто Скопие има със Съединените щати, както и смененият тон на публикациите за България в местните медии:

Само преди 1 година за 3 месеца ние можехме да извадим 800-900 публикации, които бяха твърде негативни за България. В момента в македонските медии позицията към България е много по-различна. Тоест, този кръг около Груевски, който диктуваше определено поведение на медиите, го няма.

Според Узунов най-добрият вариант е името на Македония да бъде „Нова Македония“, но в този случай и езикът в страната ще трябва да се нарича „новомакедонски“. Анализаторът бе категоричен, че това име няма да бъде прието от Гърция, особено след митинга, организиран в южната ни съседка, който се противопостави на наименование, съдържащо „Македония“. В заключение Узунов прогнозира тепърва намеса по въпроса и на големите „играчи“, сред които и Русия, и Турция, която, по думите му, винаги е претендирала, че е гарант за интересите на Македония и се е противопоставила на искането на Гърция една държава да смени името си заради нея.

Според Коста Филипов, дългогодишен кореспондент в Македония и понастоящем член на Македонския научен институт, искането на България да няма географско определение в новото име на Македония, за да не бъдат накърнени интересите на страната ни, представлява втвърдяване на българската позиция.

Ако все пак се съчетае името с географското определение, според Филипов най-приемливо е „Вардарска Македония“.

Според председателя на Македонския научен институт доцент Александър Гребенаров след 1944 година по държавнополитически причини България е избягвала използването на понятието „Пиринска Македония“ – за да не дразни Скопие и Белград.

Какво ли не правихме, за да прекръстим Пиринска Македония на Благоевградски, а преди това и Горноджумайски окръг, а сега област? И какво стана от цялата тая ситуация историческа? В Гърция имаме три области, които са свързани с Македония – Централна Македония, Западна Македония и Източна Македония и Тракия. Вардарска Македония, тоест Република Македония, си е отделно като име, а ние всъщност се борим да няма такова понятие, защото наистина е опасно с оглед на бъдещите териториални искания.

Доцент Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет и дългогодишен Генерален консул в Битоля, е оптимист за шансовете до юли месец да се стигне до решение на въпроса с името, но подчертава, че от гледна точка на страната ни:

Варианти като Северна Македония и Горна Македония предизвикват много сериозни въпросителни у нас.

Интервюто на Людмила Железова с Красимир Узунов и разговора на Добромир Видев с представители на Македонския научен институт можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: България оказва безпринципен натиск върху Скопие във връзка със спора с Гърция

Бившият македонски премиер  Любчо Георгиевски  смята, че България оказва  безпринципен натиск  върху Скопие във връзка с решаването на спора с Гърция за името на бившата югославска република. Каквато и да било географска добавка застрашава..

публикувано на 19.02.18 в 17:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59