Икономиката ни е достигнала капацитета си

За да продължи да расте, трябва да се увеличат чуждестранните инвестиции

Българската икономика се развива добре и почти няма незаети работни места - така изглеждат тенденциите, очертани от последните данни на Националния статистически институт. Въпреки добрите темпове на икономически растеж, най-вероятно окончателните данни за 2017 година ще покажат, че той е под четири проценти, заяви за "Хоризонт" икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика:

Изненадващото е, че и през третото, и през четвъртото тримесечие на миналата година имаме един много висок брой нови работни места – над 160 000 повече заети, спрямо това, което сме имали през предходната година.

Икономиката ни обаче е достигнала капацитета си, а за да продължи да расте с поне същия темп, трябва да се увеличат преките чуждестранни инвестиции.

Също така - трябва да има повече заети в икономиката. В момента безработицата е 5,6 на сто.

Макар и за много хора да звучи недопустимо, фактите говорят, че все по-често у нас ще се внася работна ръка.

Емиграцията на хора в трудоспособна възраст намалява, но все още заминаващите са много повече от тези, които се прибират в България.

София ще продължи да бъде центърът на икономически растеж, макар че и други градове вече се очертават като по-малки локални центрове, в които има висока заетост.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще получи 7,7 млрд. евро за земеделие през следващия програмен период

България ще получи 7,7 млрд. евро за земеделие през следващия програмен период. Това стана ясно при представянето на законодателните предложения на Европейската комисия за новата обща селскостопанска политика. Сред най-дискусионните предложения е определянето на таван от 100 хил. евро за плащанията, които една ферма може да получи като европейски..

публикувано на 20.06.18 в 14:39

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол във Виена, предадоха ТАСС и Ройтерс. Техническият комитет във формат ОПЕК + не успял да постигне съгласие преди официалната среща на Организацията на страните - производителки на петрол и техните съюзници. Предложенията за увеличаване на добива на петрол, с което да се повлияе..

публикувано на 20.06.18 в 13:54

В София се провежда форумът "Митове и реалности за цифровата икономика у нас"

Защо и как се случва цифровата икономика у нас и електронното управление, къде е България на кръстопътя между хартията и компютъра – такива са темите на форум, който се провежда днес в София. Сред участниците има експерти, представители на държавни и общински институции. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Стефан..

публикувано на 20.06.18 в 10:24

В. Домбровскис: Ниските доходи не са пречка за присъединяването на България към ERM 2

Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната (ERM 2) и по-късно към самата еврозона. Това заяви в интервю за "Хоризонт" еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис:  "Няма предварителни условия по отношение дохода на глава от населението или по-точно сравнен със средния в..

обновено на 20.06.18 в 09:11

Очакват се спешни промени, свързани със собствеността и ползването на земеделските земи

Законът за ползването на земеделските земи бе гласуван в края на май, но стана ясно, че тазгодишната кампания по отдаване на нивите под аренда е на път да затъне в тотален хаос, заради закона. Според него земеделците, които обработват земя под наем и имат договори за повече от година, трябва да ги представят отново в областните земеделски..

публикувано на 20.06.18 в 08:55