Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът не успя да защити Украйна и да отстои принципите, върху които беше изграден след края на Втората световна война

Рефат Чубаров: Крим е полуостровът на страха

Мислех, че доносите са част от историята, но службите ги насърчават и възраждат, казва председателят на Меджлиса на кримските татари

Рефат Чубаров
Снимка: https://www.golos-ameriki.ru

Четири години след референдума и анексирането на Крим жителите на полуострова и Севастопол ще гласуват на изборите за президент на Русия. В специално интервю за "Събота 150" Рефат Чубаров, председател на Меджлиса на кримските татари, обясни, че малцинствата са принуждавани да участват във вота, за да легитимират следващия мандат на Владимир Путин:

"Има различни слоеве на населението и различни вероизповедания. Хората, изповядващи исляма, вярват на имамите. Тези имами ги викат от руските служби и им поставят условия - че ако повечето от хората, които им се доверяват, не гласуват на изборите, те вече няма да могат да проповядват. Директорите на училища по същия начин събират учителите и им обясняват, че трябва да се срещнат с родителите на всяко дете и да ги убеждават да гласуват. Изхожда се от тезата, че повечето родители не биха отказали на учителите, които обучават сина им или дъщеря им. Отиват при предприемачите и ги заплашват, че ако служителите им не отидат до урните, бизнесът им ще бъде отнет. Изобщо няма да говоря какво се случва в университетите. Там просто е една вакханалия. Знаете колко зависими са студентите от ректорите и преподавателите. Ректорите също се страхуват от Федералната служба за безопасност - това е правоприемникът на КГБ." 

"Освен това се пускат много фалшиви новини. На пенсионерите им казват, че ако те не дойдат да гласуват, ще им отнемат руската пенсия, а няма да получат украинска. Това наистина е много добре работещ модел при възрастните хора и такива примери могат да се дават много", допълни Чубаров. 

Според Рефат Чубаров Крим е станал неузнаваем за четири години, защото световните политически лидери не са се противопоставили на Путин:

"Аз не харесвам много това изречение, но то е много правилно. Думите са на правозащитници, които казаха, че това е "полуостровът на страха". Върнахме се в едно старо време, когато имаше КГБ и хората много се страхуваха да говорят открито за това, което мислят. Тук се случи нещо много по-лошо - разединението на народа. Руснаците дадоха да се разбере, че вярват повече на етнически руснаци. Украйна - "това е хунта и очевидно не може да се вярва на украинци". Татарите са мюсюлмани и затова и на тях не може да им се вярва, защото те не обичат Русия. Най-лошото, което се случи, е, че някои хора започнаха да пишат доноси. Когато се създаде такава ситуация, винаги се намират хора, които искат да решат своите лични проблеми - за да вземат чуждо работно място или да отмъстят заради завистта си. Ако ме питате какво ме шокира най-много: мисля, че това са доносите. Мислех, че това е отживелица, част от историята. Сега обаче службите поддържат тези хора."   

И до днес мисля, че Путин може би нямаше да стигне толкова далеч. Мислех, че Крим ще сподели съдбата на Абхазия и ще обяви своята незамисимост. Допусках, че Русия ще обгради с войска тази територия, но не вярвах, че ще анексира тази територия, сподели Рефат Чубаров:

"Тя обаче го нарави и причината беше, че Путин усети, че светът не смее да му се противопостави. След това започна война. Ако не беше анексирането, нямаше да има война в Луганска и Донецка област, нямаше да ги има трагедиите Харков или Одеса. Така че - не, светът не успя да устои, не успя да отстои своите принципи, не успя да защити Украйна, не успя да отстои тези принципи, върху които беше изграден след края на Втората световна война. Всичко, което беше постигнато, се срина. Сега Путин смята, че светът трябва да му прости. Сега той иска нова Ялта, но по неговите условия. Ако светът тръгне по този път, това означава, че ще се върне в Средновековието - правото да е на страната на силата, а не силата да е на страната на правото." 

Референдумът беше предизвестен, окупационни войски имаше на всяка крачка. В резултат на етническите прочиствания на полуострова 80% от населението е руско и то наистина искрено и добронамерено искаше да се върне в своята родина Русия, каза пред "Хоризонт" журналистът Марио Гаврилов, отразявал събитията в Украйна преди четири години. "Те се завръщаха в своята родина със своя език и имаха много големи надежди за икономически просперитет на региона", обобщи Гаврилов настроенията на руснаци в Крим, с които е разговарял.


Позицията на Рефат Чубаров и интервю на Георги Марков с Марио Гаврилов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти обявяват мерките срещу разпространението на коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес. Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква. Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят..

публикувано на 26.04.24 в 07:28