Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Баунов: Путин възприема себе си като историческа личност, надраснала политическото равнище

Александър Баунов
Снимка: carnegie.ru

"Приключилата президентска кампания в Русия се отличаваше с това, че в нея отсъстваше кандидатът Владимир Путин. Предишния път на Путин му се наложи да се бори: първо с уличния протест, второ, с факта, че се завръща на президентския пост, а преди него имаше друг президент. Това заяви анализаторът от руския "Карнеги център" Александър Баунов:

"Създаде се феноменът на двояката лоялност към бюрокрацията. Част от правителството, част от бюрокрацията и част от общественото мнение не виждаше смисъл от завръщането на Путин, защото при президента Медведев общо взето не беше лошо. В онзи момент Путин трябваше да преодолява тази видима и невидима съпротива. Това беше борба. А сега победителят е предизвестен. През 2012 година той не успя да се върне спокойно на президентския пост. Сега провежда избори като победител, каквито искаше да проведе тогава. Същевременно ги провежда малко уморен. Няма особена заинтересованост от кампанията, но и не е необходимо да има. От тяхна гледна точка всичко, което е направил през първия период на управлението си и за последните шест години, го поставя по-високо от политиката. Има политическо равнище, а той е на равнището на историята. И не се спуска до политиката от равнището си на историческа личност."

Баунов коментира отказа на Путин да се включи в предизборните дебати:

"Първият, който се отказа от дебати беше Борис Елцин през 1991 година. Това беше негов прийом: "Мен ме подкрепя народът, а подставените лица на компартията нека дебатират помежду си". В това няма нищо ново. Путин никога не е участвал в дебати. Новото е по-скоро, че изобщо не публикува предизборна програма, почти не проведе предизборни мероприятия, отчасти посланието му към Федералното събрание може да се смята за програма, не публикува статии като предишния път. Въобще избираме президент, който не ни каза с какво ще се занимава в следващите шест години. Поне не даде подробности. Освен това вие се разхождате по московските улици и не виждате почти никаква агитация за Путин. Няма я. Или е съвсем малко. Не се показва и по телевизията - имам предвид, че не се излъчват негови предизборни клипове."

Истинската опозиция е онази, която има шанса да дойде на власт. В този смисъл истинската опозиция не е просто опозиция, а филиал на властта, изтъкна още Баунов, запитан как гледа на твърденията, че в Русия липсва истинска опозиция. 

"Говорят например за сирийската опозиция. Що за опозиция е това? Това са въстаници, революционери, бойци, но не и опозиция. Опозиция не са хората, които тичат с оръжие. Такава опозиция няма у нас по различни причини. Една от тях е, че още през 90-те години възможността за участие в изборите на конкурент беше ограничавана чрез административния и медиен ресурс, развивайки тази безалтернативност на действащото управление. Това съвпада с някои руски традиции, с някакви страхове на населението, че страната ще загуби от смяната на властта." 

В отговор на въпрос очаква ли промени в правителството след президентските избори Александър Баунов посочи:

"Владимир Путин не обича да бъде предсказуем. В един момент позициите на Медведев изглеждаха толкова слаби и всички решиха, че ще си отиде още преди изборите. Сега виждаме, че тези слухове само укрепиха позициите му. В момента общото впечатление е, че Медведев е проверен човек, човек, издържал на ниските цени на петрола, санкциите и икономическата криза начело на правителството, консенсусна фигура в случай на извънредна ситуация като липсата на Путин. Все пак той е управлявал страната без да нарушава путинския консенсус. Затова е много трудно да бъде сменен. Путин ще трябва да предложи друга консенсусна фигура, ако самият той внезапно си тръгне, по една или друга причина. Не е толкова лесно да смениш Медведев, който вече е проверен, с някого другиго. И именно защото сега положението на Медведев изглежда стабилно, а Путин не обича да бъде предсказуем, не бих изключил евентуална оставка. По всичко обаче личи, че той остава, а правителството ще бъде преформатирано. Ще има нови вицепремиери, които ще представляват различни икономически стратегии, а Медведев ще ги помирява. Всички тези стратегии ще бъдат посветени на възстановяването на икономическия растеж."

Руската външна политика през последните години има една единствена постоянна задача - да създаде такива ситуация, при която решенията, засягащи интересите на Русия, да не се приемат без консултация с нея, допълни анализаторът:

"В трети страни, където Русия е инвестирала нещо или има някакви интереси - решенията за смяна на правителствата и за някакви големи промени да се вземат, като се отчитат интересите на Русия. Това фактически е разговор ако не за сфери на влияние, то поне за елементи на допускане на намеса на големите държави в делата на по-малките. В Азия това е норма и не се прикрива, а в Европа и на Запад за тези неща не е прието да се говори. Това е целта на руската външна политика. Това тя нарича равенство, многополюсен модел и т.н."

Интервюто на Ангел Григоров с Александър Баунов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37