Кр. Ненов: Увеличаването на цената на въглища ще бъде понесено от НЕК

И. Цанков: Печалбата, отнесена към направените инвестиции, е едва в рамките на 5%
Снимка: БГНЕС

Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са структурирани по такъв начин, че повишаването на изкупната цена на използваните от тях въглища ще бъде понесено от Националната електрическа компания (НЕК). Това заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Контур Глобал Марица-изток 3" Красимир Ненов.

За скок в цената на въглищата настояват миньорите от региона, които подготвят и протест в София. Ненов заяви, че централата има интерес от стабилност в мините:

"Увеличението на цената на въглищата ще бъде понесено от Националната електрическа компания предвид на действащите ни договори, тъй като нашата централа не печели от увеличението на цената и не губи от увеличението на цената. Това, от което сме заинтересовани, е да има устойчиво производство в "Мини Марица-изток".

Реалната печалба на другата американска централа – "AES Гълъбово", от преференциалните цени в дългосрочните договори за изкупуването на произведената от нея енергия, е много по-малка от обичайно цитираните числа, каза в интервю за "Преди всички" изпълнителният директор на централата Иван Цанков.

"Когато започне да се говори за нашите цени конкретно, излиза, че печалбата, предвид лихви, данъци и такси, е приблизително от порядъка на около 50 процента – доста голяма. Печалбата, отнесена към активите, т.е. към инвестициите, които са направени, е едва в рамките на 5 процента, което е абсолютно съизмеримо с всички други бизнеси".

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Юлияна Корнажева с Красимир Ненов и с Иван Цанков. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наблюдава се нормализация на финансовите пазари в Европа

Тази сутрин се наблюдава нормализация на европейските финансови пазари, след усилените продажби през последните два дни заради ситуацията с турската лира, съобщи Ройтерс.  Вчера еврото регистрира най-ниската си стойност спрямо долара за тази година, а най-силно засегнати бяха европейските банки. Причината за частичната нормализация и..

публикувано на 14.08.18 в 13:32

НСИ: 0,7% е месечната инфлация през юли

0,7% е месечната инфлация през юли, отчитат от Националния статистически институт. Минимално поскъпване има при почти всички стоки и услуги. По-сериозен е ръстът в цените в ресторантите и заведенията, както и за посещение на културни и развлекателни събития. На годишна база инфлацията през юли е 3,5 на сто.

публикувано на 14.08.18 в 12:51

Наблюдава се нормализация на европейските финансови пазари

Тази сутрин се наблюдава нормализация на европейските финансови пазари, след усилените продажби през последните два дни заради ситуацията с турската лира. Вчера еврото регистрира най-ниската си стойност спрямо долара за тази година, а най-силно засегнати бяха европейските банки.  Причината за частичната нормализация и покачването в цените на..

публикувано на 14.08.18 в 11:18
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Фалит на Турция сериозно ще разклати някои от европейските банки

Турция има сериозен частен дълг към чужди банки в твърда валута. Сериозна е и уплахата на инвеститорите и на кредиторите в Турция, че с тази нездравословна политика, може би, няма да успеят да си върнат парите. Това каза икономистът Евгений Кънев в интервю за предаването „Преди всички“. "Всичко е въпрос на това колко бързо Ердоган..

публикувано на 14.08.18 в 09:42

К. Георгиева: Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишаване на цените у нас

Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишаване на цените в България, заяви в интервю за "Хоризонт" главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Тя е категорична, че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система. Георгиева допълни, че разбира..

обновено на 14.08.18 в 08:40