Кр. Ненов: Увеличаването на цената на въглища ще бъде понесено от НЕК

И. Цанков: Печалбата, отнесена към направените инвестиции, е едва в рамките на 5%
Снимка: БГНЕС

Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са структурирани по такъв начин, че повишаването на изкупната цена на използваните от тях въглища ще бъде понесено от Националната електрическа компания (НЕК). Това заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Контур Глобал Марица-изток 3" Красимир Ненов.

За скок в цената на въглищата настояват миньорите от региона, които подготвят и протест в София. Ненов заяви, че централата има интерес от стабилност в мините:

"Увеличението на цената на въглищата ще бъде понесено от Националната електрическа компания предвид на действащите ни договори, тъй като нашата централа не печели от увеличението на цената и не губи от увеличението на цената. Това, от което сме заинтересовани, е да има устойчиво производство в "Мини Марица-изток".

Реалната печалба на другата американска централа – "AES Гълъбово", от преференциалните цени в дългосрочните договори за изкупуването на произведената от нея енергия, е много по-малка от обичайно цитираните числа, каза в интервю за "Преди всички" изпълнителният директор на централата Иван Цанков.

"Когато започне да се говори за нашите цени конкретно, излиза, че печалбата, предвид лихви, данъци и такси, е приблизително от порядъка на около 50 процента – доста голяма. Печалбата, отнесена към активите, т.е. към инвестициите, които са направени, е едва в рамките на 5 процента, което е абсолютно съизмеримо с всички други бизнеси".

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Юлияна Корнажева с Красимир Ненов и с Иван Цанков. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието, летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм  Кипър и Черна Гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на  XV-то Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България -..

публикувано на 18.10.18 в 17:27

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от МФ

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от Министерството на финансите/МФ/.  Въпреки че дългосрочните позитивни оценки, спадът в икономическия цикъл се усеща в краткосрочен план най-вече в промишленото производство, сочи анализа на финансовото министерство. За бизнеса негативен е приносът както от увеличаващите се цени на..

публикувано на 18.10.18 в 16:00

Руските милиардери забогатяват най-бързо

Руските милиардери забогатяват най-бързо, пише Bloomberg. Според Bloomberg Billionaires Index първите 10 от най-богатите руснаци за последната година са увеличили своето състояние с 10,8 %. Следват американците, при които нарастването на богатството е 7,5 %, а най-богатите британци са добавили 3,4 към състоянието си, независимо от..

публикувано на 18.10.18 в 15:38

Мъск купува допълнителен пакет акции от Tesla

Основателят и генерален директор на Tesla Илон Мъск смята да купи допълнителен пакет акции от компанията за 20 милиона долара и така да увеличи дела си в нея до 20 %, съобщава CNBC, като се позовава на съобщение на Комисията по борси и ценни книжа на САЩ. Мъск е уведомил както Комисията, така и самата компания. Той ще може да купи допълнителния..

публикувано на 18.10.18 в 14:33

Юлиан Войнов: България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите на хората

В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро и предлаганите промени в данъчното законодателство имат отражение на европейски директиви. Въпросът е дали наистина стремежът на управляващите е да се съобразяват с европейското законодателство, или има и някакви други причини, например решаване на структурни проблеми с фискални..

публикувано на 18.10.18 в 13:30