Кр. Ненов: Увеличаването на цената на въглища ще бъде понесено от НЕК

И. Цанков: Печалбата, отнесена към направените инвестиции, е едва в рамките на 5%
Снимка: БГНЕС

Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са структурирани по такъв начин, че повишаването на изкупната цена на използваните от тях въглища ще бъде понесено от Националната електрическа компания (НЕК). Това заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Контур Глобал Марица-изток 3" Красимир Ненов.

За скок в цената на въглищата настояват миньорите от региона, които подготвят и протест в София. Ненов заяви, че централата има интерес от стабилност в мините:

"Увеличението на цената на въглищата ще бъде понесено от Националната електрическа компания предвид на действащите ни договори, тъй като нашата централа не печели от увеличението на цената и не губи от увеличението на цената. Това, от което сме заинтересовани, е да има устойчиво производство в "Мини Марица-изток".

Реалната печалба на другата американска централа – "AES Гълъбово", от преференциалните цени в дългосрочните договори за изкупуването на произведената от нея енергия, е много по-малка от обичайно цитираните числа, каза в интервю за "Преди всички" изпълнителният директор на централата Иван Цанков.

"Когато започне да се говори за нашите цени конкретно, излиза, че печалбата, предвид лихви, данъци и такси, е приблизително от порядъка на около 50 процента – доста голяма. Печалбата, отнесена към активите, т.е. към инвестициите, които са направени, е едва в рамките на 5 процента, което е абсолютно съизмеримо с всички други бизнеси".

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Юлияна Корнажева с Красимир Ненов и с Иван Цанков. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

От юли топлоенергията и токът поскъпват с повече от предвиденото

От юли топлоенергията и токът ще поскъпнат с повече от предвиденото, въпреки че енергийният регулатор намали до 11 на сто скокът на цените на природния газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. „Не може природният газ да нараства с 10 процента и той формира 60 до 70 процента от цената на..

обновено на 19.06.18 в 17:00
Румен Гълъбинов

Р. Гълъбинов: В България все още има нужда от приватизация на определени активи

„Приватизацията погрешно беше спряна. В България все още има нужда от приватизация на определени държавни активи, които не работят добре и не се управляват добре. Един добър пример е БДЖ – там добър вариант би бил приватизация или концесиониране“. Това коментира в предаването „12+3“ икономистът Румен Гълъбинов. В края на май изтече срокът,..

публикувано на 19.06.18 в 15:22

Прогнози за по-нисък добив на пшеница и ечемик

Със среден добив от 405 килограма от декар започна жътвата при ечемика, което е с над 80 кг по-малко, в сравнение с миналата година. Очакванията и за пшеницата са за по-ниски добиви, прогнозира агрономът Борислав Попов и добави:   "В петте общини на областта трябва да се приберат близо 719 000 декара с пшеница и 103 000 декара - с ечемик".

публикувано на 19.06.18 в 15:16

За по-лесен достъп до еврофинансиране и опростени процедури за кандидатстване се обяви Томислав Дончев

Европейският парламент ще направи всичко възможно през есенната сесия да започне работа по законодателните инициативи, свързани с политиката по сближаване, заяви евродепутатът Искра Михайлова. Тя участва във втория ден от конференцията на комисиите по европейски въпроси в парламентите на страните - членки, известна като КОСАК. До..

обновено на 19.06.18 в 11:14

Тръмп заплаши с допълнителни мита на вносни стоки от Китай

Американският президент Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара. Съобщението идва, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара годишно в отговор на първите мита, наложени от Съединените щати, уточняват световните агенции. Според..

публикувано на 19.06.18 в 08:33