Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Одобряваните от КЕВР сделки в енергетиката да бъдат по прецизирани с подзаконов акт критерии

Приетите днес промени в Закона за енергетиката с допълнителни правомощия на КЕВР няма да повлияят на сделката за ЧЕЗ, потвърди Добрев

Снимка: БГНЕС

Приетите днес окончателно промени в Закона за енергетиката с допълнителни правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране няма да повлияят на сделката за ЧЕЗ,  заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ. Той препоръча с подзаконов нормативен акт да се изчистят неяснотите около увеличените правомощията на КЕВР да разрешава подобен тип сделки:

"Аз не съм сигурен и трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно, всъщност договорът с "Инерком" счита ли се за приключен, или той е сключен януари, но трябва да мине плащането. Струва ми се, че юристите дори се колебаят по тази тема. 

Ние даваме тези правомощия на регулатора, но не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които регулаторът ще преценява кога да одобрява и кога да не одобрява една сделка. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт, но при положение че не са в закона, а ги оставяме до голяма степен на преценката на регулатора какви да бъдат тези критерии", коментира Делян Добрев. 

Според приетите законови промени, КЕВР ще може да контролира сделки за над 20 % от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества. 

Одобряваните от КЕВР сделки в енергетиката да бъдат по прецизирани с подзаконов акт критерии



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КЕВР ще контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще може да контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества, решиха окончателно депутатите с приети промени в Закона за енергетиката. Против приетото..

обновено на 26.04.18 в 13:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица,..

публикувано на 23.05.24 в 21:38