Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празникът на разсола в село Първомайци разкрива тайни на гозбите

4
Домакините от село Първомайци приготвят ястия за празника на разсола.
Снимка: Здравка Маслянкова


Вкусни гозби с агнешко месо опитаха стотиците гости в горнооряховското село Първомайци на празника на разсола. Домакините в най-голямото село във Великотърновска област са ненадминати кулинарки, а разсолът е типично ястие за селището за Гергьовден и Спасовден. Тайната на ястието е в хубавото месо и щипката любов, с която го приготвяме, разказаха майсторките на разсола. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова.

Осем групи готвачи аматьори показаха кулинарни умения на празника на първомайския разсол, а селският площад „Съединение“ от ранни зори бе превзет от апетитни ухания.

Стеляна Янкова, която от години е най-титулуваната майсторка на разсола в селото, отрича да е най-добрата.

„Ах, Боже, не съм най-добрата, всички са добри, защото то си е селска манджа, сборджийска манджа, останала от нашите баби, от нашите мами“, каза тя. И обясни: „Лесно се прави тази манджа. Едно време, когато я правеха в пещта, приготвяха си соса, нареждаха си мръвките, заливаха, слагат в пещта и се пече два-два часа и половина, сурови мръвки. Сега сме по по-бързата процедура  - сваряваме си мръвките с дафинов лист и черен пипер, прецеждаме си бульона, направяме си соса с препечено брашънце и червен пиперец, слагаме дафинови листенца. Заливаме мръвките със соса и печем около час време. И пак става хубава. Като извадим, клъцкаме магданоз. От всякакво агнешко месце се прави разсол, прави се и от телешко, а в днешно време и от пилешко. От всичко става, въпросът е с мерак да се приготви и с любов. Ох, с хубави хора се яде, най-хубавите - млади, весели, засмени, и с много любов, на хубава маса.

Без домат и морков в разсола

Домакините от най-голямото село във Великотърновска област имат свои кулинарни тайни в приготвянето на ястията с агнешко месо. Библиотекарката в читалище „Иван Вазов“ Антония Станева заедно с председателката на читалището Теодора Миновска са създателките на празника на първомайски разсол. В тази гозба не се слага домат и моркови, обяснява Антония. В нейното семейство на Гергьовден на особена почит е агнешката дроб сърма и печените мръвки.

Агнешко, което го пека 3 часа във фурната, забулено под фолио с подправки и намазано с краве масло, сол, червен пипер, овкусен с черен пипер. Това е моята тайна – кравето масло, което слагам, самото месо го овкусявам, намазвам.  

Димитрина Йосифова е първомайска снаха. Казва, че имала късмета 30 години да живее с добра и оправна свекърва, която я научила да прави най-вкусната агнешка чорба в селото. Нейната тайна е, че измива агнешката карания не със сол, а с вода, в която е разтворена гасена вар.

„Белият дроб, черният дроб, сърцето и бъбреците се сваряват в отделна тенджера, а червата, шкембето и така наречените момици се сваряват в друга тенджера. Като изстинат, се изваждат от бульона, нарязват се на дребно. Някои хора този бульон го хвърлят, но аз не го хвърлям, връщам си го в тенджерата и прибавям лук, морков и ориз. Като се сварят тези неща, слагам от дробинето. После си го овкусявам с чер пипер, с джоджен, с магданоз, каквото има в градината  и кой, както го обича. Някои от балканджиите му слагат и тарус. Накрая се застройва. Аз застройвам с яйце и кисело мляко, но трябва много да се внимава, защото тази супа бързо се разваля“, обясни Йосифова.

Агнешкото дробине с ориз носи мазнина

Николина Костова е майсторка на ориз с агнешко дробине. Казва, че нейната рецепта за дроб сърма е от старата тетрадка на нейната баба.

„С лук зрял и зелен, който се запържва, но преди това ми е обработено дробинето на агнешкото“, казва тя и продължава с рецептата: „Всяко едно нещо е сварено предварително, нарязва се на дребни парченца и… започвам вече да сглобявам. Този ориз носи много мазнина. Основната мазнина, която използвам, е от булото. Три към едно бульон за ориза. Слагам много черен пипер, юзум. След като заври, поръсвам отгоре със сухо брашно, за да може, когато се изпече, да се получи една коричка. 

Жените в Първомайци са безспорни майсторки на разсол и ястия с агнешко, но вкусните гозби не могат без питка на масата. Анастасия Шахънова от сдружение „Родолюбци“ в селото прави едни от най-вкусните пити.

„Това са ароматни питки с прясно мляко, яйчице, кисело млекце, което е заквасено вкъщи и сръчни ръце. Просто готвенето е от себе си да дадеш нещо, да го правиш с любов. Това е импровизация“, казва тя. „Маята обича да се съживи от захар. Лъжичка захар, лъжичка сол, но солта се слага отстрани на брашното, тя не трябва да има съприкосновение с маята и захарта. Аз слагам малко зехтинче, защото много вкусно става.  Тестото обича леко, да се разтяга, да не се мачка силно, да се бие. Иска нежност и да се остави да бухне. После се оформя и пак да бухне и отгоре яйчице с олио намазано“, набързо обяснява Шахънова.

Младите се завръщат в Първомайци

2700 са жителите на Първомайци, което е на 200 метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Тук проблем с децата и младите хора няма. Децата са поне 600 и си обичат селото.12-годишните Никол, Десислава и Любомир разказват:   

„Тук е много хубаво, има цветя, много дървета, цъфнали са. Имаме голям стадион до училището, играем си, събираме се тук, има кръжок за децата, пеене, танци и се забавляваме. Играем на стадиона, крием се. Осигурени са честа за забавления на децата, ако няма къде, ние си правим. Най-често играем футбол“.

Младите хора се завръщат в Първомайци, все повече българи и чужденци купуват къщи в селото, сподели 45-годишният кмет Ясен Янков.

„Основните проблеми са инфраструктурата, другото е хигиенизирането на населеното място. В момента има бум на закупуването на имоти в селото, което е радостно, и все повече млади хора се установяват и се завръщат и от чужбина и предпочитат Първомайци като място за живеене, това е радостна новина за нас. Доста чужденци се заселиха в Първомайци. Вземат дейно участие в дейността на Клуба на пенсионера, присъстват и на тържествата в Народното читалище, в празниците, организирани от кметството е общо взето, се чувстват спокойни и добре приети в Първомайци.

Докато мало и голямо похапваше от вкусните гозби с агнешко, на импровизираната сцена пред читалище „Иван Вазов“ се надпяваха 13 фолклорни състава от горнооряховските села и гостите от Паламарца и Медовина, Поповско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фонд "Земеделие": 71 млн. лв. преходна национална помощ за тютюнопроизводителите

Близо 71 милиона лева е сумата, която тази година ще получат тютюнопроизводителите като преходна национална помощ. Това реши Управителният съвет на Фонд "Земеделие". Съгласно европейските правила право на такова подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година от референтния период 2016 - 2018 г. За да получат..

публикувано на 10.03.25 в 22:08
Марк Рюте

Марк Рюте се срещна с тричленното колективно президентство на Босна и Херцеговина

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте предупреди днес в Сараево, че нарушаването на Дейтънското мирно споразумение за Босна и Херцеговина, застрашаването на конституционния ред в страната и подкопаването на институциите ѝ са неприемливи. Рюте се срещна с тричленното колективно президентство (председателство) на Босна и ги призова да поеме..

публикувано на 10.03.25 в 22:00

Телата на двама възрастни мъже са открити в петричкото село Камена

Телата на двама възрастни мъже са открити  в петричкото село Камена, съобщиха от Полицията в Благоевград.  Сигнал  за починал в двора на дома си 64-годишен  мъж е подаден от съседи около 17:00 часа. Пристигналите на място служители на полицията са установили самоличността на мъжа, но проверили и къщата. В една от стаите е открито тялото на..

публикувано на 10.03.25 в 21:48

Как "Информационно обслужване" не успя да преизчисли резултатите от вота навреме

Държавната фирма "Информационно обслужване" не успя да преизчисли резултатите от последните парламентарни избори навреме и да предаде днес на ЦИК данните, тъй като самата фирма подаде сигнал до Софийска градска прокуратура, където са предадени и материалите от преизчисляването. Това стана ясно от извънредното заседание на ЦИК тази вечер. Комисията даде..

публикувано на 10.03.25 в 21:26
Момент от вчерашните протести в Букурещ - 9 март 2025 г.

Протест пред Конституционния съд на Румъния, който утре гледа жалбата на Джорджеску

Пред Конституционния съд на Румъния тази вечер се събраха привърженици на недопуснатия до вота кандидат за президент Калин Джорджеску, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Главната прокуратура на Румъния повдигна обвинения за 6 престъпления на Калин Джорджеску Крайнодесният Калин Джорджеску подаде документите си за президентските..

публикувано на 10.03.25 в 21:13

Онтарио: Налагаме допълнително мито от 25% върху износа на електроенергия за САЩ

Канадската провинция Онтарио обяви, че ще облага с допълнителна ставка от 25 на сто износа на електроенергия за американските щати Ню Йорк, Мичиган и Минесота, предаде Ройтерс. Мярката е в знак на протест срещу тарифите, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса на стоки от Канада, заяви днес Дъг Форд, премиер на провинцията. Тръмп..

публикувано на 10.03.25 в 20:55

Контейнеровозът, сблъскал се с американски танкер край британските брегове, е превозвал натриев цианид

Товарният кораб "Солонг" (Solong), който днес се сблъска   с плаващия под американски флаг петролен танкер "Стена Имакюлейт" (MV Stena Immaculate) в Северно море, в близост до източното крайбрежие на Великобритания, е превозвал 15 контейнера с натриев цианид, сочат данни на агенцията за морска информация "Лойдс лист интелиджънс" (Lloyd's List..

публикувано на 10.03.25 в 20:43