Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени Начева: Двете областни болници в Ловеч и във Враца няма да бъдат затворени

Жени Начева
Снимка: БГНЕС

"Болниците във Враца и Ловеч са приоритетни, те са областни болници и задължително трябва да продължат да съществуват – дали точно в този вид на този етап не мога да отговоря, но основните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, защото са единствени на територията на съответната област". Това увери заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за предаването "Неделя 150".

Според Начева принос за сегашното състояние на двете болници има неглижирането на просрочените задължения и на договорите, които са били сключени преди няколко години за съвместна дейност в ущърб на държавните болници.

„Това, което се опитваме да направим и ще направим, е оздравителните планове, които сме изготвили за двете лечебни заведения, да проработят, но за целта е необходимо да се постигне оптимален баланс в диалога с кредиторите. И на двете места сме го постигнали този оптимален баланс. Ще потърсим отговорност (предприели сме действия в тази посока) на лицата, които са довели до това финансово състояние двете лечебни заведения“, посочи Жени Начева.

Трябва да върнем доверието на лекарите от двете болници в системата и мисля, че ще постигнем диалог. Когато им обясним къде са проблемите и как ще ги адресираме, мисля, че ще се успокоят, допълни Начева. Тя отбеляза още, че държавата е инвестирала в двете лечебни заведения в апаратура и допълни, че е оптимист за намирането на лекари въпреки тежката демографска ситуация:

"Няма как държавата като принципал да инвестира в лечебни заведения, които смята да закрива и които смята за неперспективни".

Ръстът в здравеопазването е значим, но на ниво лечебни заведения е много важно какви правила определят техните ръководители за разпределяне на средствата, получавани за извършената и отчетена дейност по линия на НЗОК, категорична бе Жени Начева.

Националната здравна карта е в процес на публично обсъждане, което ще приключи следващата седмицата, припомни още заместник-министър Начева. На критиките, че Министерството на здравеопазването не се е вслушало в оценките на консилиумите по места за разчетите по картата, Начева отговори:

„Много трудно е да се постигне баланс между първична и специализирана извънболнична помощ, в рамките на болничната помощ, при толкова много договорни партньори на Касата – над 16 хиляди и над 340 лечебни заведения за болнична помощ, с които Касата има договор. Когато специалистите на областно ниво са видели данните, каквито са отчетени от миналата година, а ние сме взели реално отчетена статистическа информация, на някои места може да има неточности, но на други места това е истинската, реална картина на нещата, каквито сме ги констатирали. Ако в дадена област дадено легло се откаже недостатъчно, първо има заделен резерв за легла за спешна медицинска помощ. Освен това многократно подчертахме, че с изключение на интензивните легла се допуска промяна, приемане на пациенти на друг вид легла, ако реални медицински потребности наложат тази необходимост. Националната здравна карта не би следвало да се свежда само до брой легла. Тя е „снимка“ както на настоящите, така и на бъдещите намерения за инвестиции“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за премиер в служебното правителство откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза . Това посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в СУ. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър - председател в служебното правителство...

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46
Снимката е илюстративна, архив

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти, има арестувани

Полицията в София разби мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти. По информация на БНР са арестувани двама души. Те са пласирали различни видове инсулин, анаболи и хормони на растежа без необходимите за това документи. Разследването се води в Първо РПУ в София.

публикувано на 28.03.24 в 08:31