Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозно полицейско присъствие в София заради европейската среща на върха

| обновено на 17.05.18 в 09:41
Снимка: БТА

Сериозни мерки за сигурност предприема полицията в София заради срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани. От МВР предупреждават, че заради придвижването на делегациите ще има задръствания в столицата и съветват хората да оставят автомобилите си и да използват метрото.

Сериозно ще бъде полицейското присъствие днес около всички места в София, където предстоят посещения на участниците в срещата Европейски съюз – Западни Балкани. Най-много полиция ще има около Националния дворец на културата. След като преминат делегациите обаче, движението на граждани в района извън периметъра за сигурност няма да бъде ограничавано.

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще бъде съпътствана от национален протест на превозвачите. Целта е в деня, когато в столицата се провежда събитието, лидерите на Общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промените, свързани с командировъчните и почивките на международните превозвачи.


Още два протеста са насрочени за днес. Музикалните състави на Българското национално радио продължават протестните си действия с митинг-концерт пред Войнишкия мемориал пред Националния дворец на културата с искане за увеличение на възнагражденията.

Също пред НДК ще има и протест с искане да се спре унищожаването на реките.


Комисар Борислав Муеров от Охранителна полиция:


"Доста голямо полицейско присъствие на всички уязвими места, по направления. Това не трябва да притеснява гражданите, както и в периметъра около НДК  – свободното придвижване на граждани няма да се затруднява в случаите, когато вече самите делегации са на място и започнат работа".

Възловите места в София ще бъдат охранявани от специални екипи на жандармерията, въоръжени с автоматично оръжие. От Пътната полиция предупреждават, че и днес ще има задръствания. Заради придвижването на делегациите и няколкото протеста в София се очаква основни улици и булеварди в града да бъдат затваряни поетапно. На всички места, където ще са срещите и където са отседнали делегатите, ще бъде забранено спирането и паркирането, уточняват от МВР. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пред НДК музикалните състави на БНР продължават протестните си действия с митинг-концерт.

С митинг-концерт пред НДК музикалните състави на БНР продължават протестите си

С митинг-концерт пред Войнишния мемориал пред НДК музикалните състави на БНР продължават протестите си. Те настоява за 50-процентно увеличение на заплатите. Протестът започна с изпълнения на Оркестъра за народна музика и Биг бенда на БНР.    В..

обновено на 17.05.18 в 13:56

Протест в защита на Пирин и срещу строителството по Черноморието

Протестите в защита на Пирин и срещу строителството по Българското Черноморие продължават и тази седмица. Константин Иванов от организацията Световен фонд за дивата природа обясни как ще протекат днешните прояви:  "В София ще има концерт,..

публикувано на 17.05.18 в 07:50

Екоактивисти на протест пред НДК с искане да спре унищожаването на реките

Природозащитници протестират пред НДК заради решение, което се очаква да бъде прието днес в рамките на срещата ЕС-Западни Балкани в София. То предвижда изграждането на близо три хиляди ВЕЦ-а на територията на бивша Югославия и Албания, обясни пред..

обновено на 17.05.18 в 10:54
Около сто автобуса и сто тежкотоварни автомобила ще се включат в протеста от Четвърти километър на булевард

Превозвачите на протест срещу европейския пакет "Мобилност"

Българските превозвачи излязоха на национален протест. Целта е в деня, когато в столицата се провежда европейската среща на върха, лидерите на общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промени, заложени в..

обновено на 17.05.18 в 12:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52