Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Грозданов: Отказът ни от "Южен поток" беше сериозна грешка

| обновено на 22.05.18 в 13:35
Пламен Грозданов
Снимка: БГНЕС

"Отказването ни от "Южен поток" беше сериозна грешка, Турция се възползва от тази наша грешка и едната линия на "Турски поток" е вече готова. Дали е реално да се случи да направим "Български поток" – това зависи много не само от България, зависи и от Брюксел, но зависи и от твърдостта на нашето правителство". Тази своя позиция изрази в предаването "12+3" бившият посланик на България в Русия Пламен Грозданов: 

"Една такава тръба би била целесъобразна и възможна само ако по-голямата част от газа отива към Европа – ние сме малък консуматор. Може да се обвърже с проекта "Балкан" – с газовия хъб, където България да стане разпределителен център не само за руски, но и за друг газ, но за това се изисква ясна стратегия на българското правителство и желание това да стане. Реално строителството на втората тръба е започнало, но тя все още се намира в акватория, където може да стане пренасочвана към България. Неотдавна и водещ турски експерт направи съобщение, че е напълно възможно втората тръба на "Турски поток" да мине през България, но всичко ще зависи от позицията на нашата страна и как тя ще успее да се пребори за един такъв проект". 

"Не бих го определил като компромис – на няколко пъти Владимир Путин заяви, че е готов да се върне към този проект, ако има "железобетонни гаранции", тоест, Русия ще търси твърди гаранции, че този проект ще бъде осъществен – че ще има твърди ангажименти от нашата страна и от Брюксел, за да стане един такъв поток", подчерта Пламен Грозданов и допълни: 

"Русия действително е разочарована от това, че проекти, на които тя бе заложила сериозно да бъдат реализирани в България, един по един отпаднаха, но вече интересът на Русия не е такъв, какъвто беше по-рано". 

Подобни проекти и решения са в компетенциите на правителството, отбеляза Грозданов в контекста на предстоящата визита на министър-председателя Бойко Борисов в Русия. 

"Ако желаем този проект, ние трябва да се борим за него и трябва да го отстояваме, както това направиха Германия и Австрия за "Северен поток" 2, посочи той.

"Не само че няма съживяване в двустранния търговски стокообмен с Русия, но има и спад. След лекото повишение през 2017-а за първите три месеца на тази година се отбелязва 8% спад спрямо същия период на миналата година", каза още Пламен Грозданов: 

"Руският пазар винаги е бил много важен за нас, но там, където сме били ние, се наместиха или руски производители, или производители от трети страни". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Константин Симонов: Никой няма да строи нова отделна тръба до България

„Никой няма да строи нова отделна тръба до България. Това е очевидно, защото в България няма необходимия за целта пазар. Тръбата трябва да е с капацитет поне 15 милиарда кубични метра годишно. На този етап можем да говорим само за предложение на..

публикувано на 22.05.18 в 08:18
Алексей Пушков

Пушков: "Южен поток" беше добър урок за България

Влиятелният руски депутат от Горната камара на парламента Алексей Пушков коментира искането на българския президент Румен Радев да бъде построен специален газопровод, доставящ директно газ за България. В интервю за вестник „Комерсант“ Радев каза, че..

публикувано на 22.05.18 в 11:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11