82% от финансовите компании предвиждат да засилят партньорствата си с финтех дружествата

Снимка: Архив
Над 90 на сто от финансовите компании се опасяват, че навлизането на високите финансови технологии и финтех индустрията ще отнемат част от бизнеса им. Други 82% обаче предвиждат да засилят партньорствата си с финтех дружествата като възможност за разширяване на дейността си.

Как иновативните технологии се вписват в бъдещето на финансовата система и какви нови възможности предоставят на фирмите те?

Всъщност по-голямата част от финансовите компании са склонни да се възползват от високотехнологичните финансови услуги, а 63 на сто от банкерите виждат нови възможности във финтех услугите. С 12% само за последната година е нараснал броят на банковите мениджъри, които търсят за партньорство финтех компаниите. В същото време броят на банковите клонове в Европа през последните години се е свил с 20%, а до 2020 година традиционните банки ще загубят една трета от приходите си от платежни услуги в сравнение с 2015 година, показват данните от проучване, затова консервативните финансови институции трябва да се преориентират към новите услуги на пазара, а именно блокчейн технологията, криптовалутите, смарт договорите, управлението на данни, плащанията на транзакции чрез мобилни устройства. Статистика за миналата година показва:

"В България има фирми, които са около 70, които упражняват дейности по т.нар. "финтех" и по този показател нашата страна е на челно място сред съседните ни страни" – каза доцент Йосиф Аврамов от Търговско-промишлената палата.

Христо Стоянов от Европейския инвестиционен фонд обясни за "Хоризонт":

"Това, което виждаме в България, е част от културната промяна, която се случва и в Европа в последните 10 години, но става все по-ясна и подчертана в последните пет години в България. Младите образовани хора вече са по-малко склонни да търсят традиционна кариера и традиционна работа в големите български или международни институции и са все по-склонни да търсят финансиране и да пробват стартиране на бизнес".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти: Отпадане на биокомпонентата няма да намали крайната цена на горивата

Отпадането на биокомпонента от горивата в зимния сезон беше сред обсъжданите мерки за намаляване на цените на бензина и дизела.  По този повод управителят на единствената в България фирма-производител на биоетанол Данаил Каменов коментира:   „Биогоривата, които се използват в България, в огромната си част, са произведени в България от..

публикувано на 19.11.18 в 19:46
Румен Драганов

Румен Драганов: Очаква се поскъпване на хотелите в зимните курорти

Очакванията за туристическия сезон са нормални. Миналата година имахме европредседателство и оттам имаше около 30 000 допълнителни посещения. Тази година нямаме  и няма как да кажем, че ще имаме някакъв ръст. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма. Той припомни, че заради..

публикувано на 19.11.18 в 16:58

Отличиха енергийни скаути

Германо-Българската индустриално-търговска камара награди участниците с най-добри проекти след обучение за енергийни скаути.  През 2018 година  на семинари в Пловдив и София са обучени 29 енергийни скаути от 11 фирми.   Бъдещите енергийни скаути са се запознали с енергийните разходи в конвенционална и пасивна сграда, разглеждани са..

публикувано на 19.11.18 в 16:29
Владислав Панев

Владислав Панев: Износът спада и това вещае сериозни проблеми за България

Комфортният за България период на глобален икономически растеж вероятно е към своя край и вече има прекалено много данни за това, твърди в анализ съпредседателят на „Зелените“ Владислав Панев.  За предаването „12+3“ по “Хоризонт“ той поясни: „В глобален мащаб се вижда, че като че ли следващата криза идва. Дали ще се случи през 2019-а или..

публикувано на 19.11.18 в 14:16

Главният изпълнителен директор на "Нисан мотър" е арестуван

Карлос Гон - един от директорите на "Нисан - Рено", е арестуван, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на японски медии. Световните агенции съобщават, че Гон не е декларирал всичките си доходи и ще бъде освободен от поста. Гон е главен изпълнителен директор на "Нисан мотър" и отговаря за обединението "Рено - Нисан - Мицубиши". Борсите веднага..

публикувано на 19.11.18 в 13:05