Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21 юни служителите на НИМХ излизат на протест

Снимка: БНР

От 9 юли НИМХ може да преустанови изпълнението на националните си и международни задължения поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще продължават да бъдат изпълнявани само дейностите, свързани с научни изследвания. Това ще стане в случай, че не бъдат изпълнени исканията на метеоролозите, описани в две точки на сайта – първата е за личната отговорност на заместник-председателя на БАН, член кореспондентът Константин Хаджииванов, а втората е ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за преразпределяне на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 година. Има и молба към НС да направи изменение в законодателството, така че да не бъде възможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководните органи на БАН.

Метеорологът Анастасия Стойчева каза в интервю за предаването „Преди всички“, че на 21 юни от 9 до 10.30 часа НИМХ ще протестира: „Част от колегите ни, тези, които не са на дежурства, ще дойдат пред централната сграда на БАН и ще изразим нашия протест, този път по-шумно, след като установихме, че в последните два месеца никой не чу това, което искаме да кажем и надявам се да има някаква реакция.“

БАН трябва да осигури важните дейности, каквато е метеорология, беше категорична тя: „Няма за какво да обсъждаме и да доказваме, че метеорология трябва да има и тя трябва да бъде поддържана с достатъчно финансиране. Ние се опитахме да споделим това както с ръководството на БАН, така и с министъра на образованието и се надявахме, че все пак ще има реакция от тяхна страна. За съжаление средствата за тази година все още не са осигурени. Имаме обещания, които, за съжаление, се опасяваме, че ще останат само обещания. Както досега, всяка година, ние оставаме с недостатъчно финансиране“.

„Ние сме част от БАН, но, за съжаление, ръководството на БАН остави ние да се чувстваме наистина в безвъздушното пространство и без осигуряването на тези средства, без да помислят за начина, по който ще разпределят тези средства и че наистина определена част от тях трябва да отиде аз осигуряване на тези дейности, които извършваме освен като научни работници, по-голямата част от нас работят и оперативна дейност, т.е., ние вършим и за двама и трима души дейности, а получаваме само една заплата, която също  е под критичния минимум. Всички наши наблюдатели са на минималната работна заплата. Вчера с тези дъждове в страната нашите наблюдатели в синоптичната мрежа трябва да предават тази информация на всеки 3 часа. Как да организираш тази мрежа при условие, че хората са демотивирани. Тази дейност е наистина много отговорна. Ние разчитаме на това, което идва от наблюдателната система като температури, валежи“, обясни още Анастасия Стойчева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни правителства след изборите. По думите му, всичко е изгубено във взаимоотношенията с "Продължаваме..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03