Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.18 в 17:03
Снимка: БГНЕС
България отбелязва днес 181 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово. Тази сутрин в храма "Свети Николай" беше отслужена литургия, след което присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на преклонение на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие карловци и гостите на града се оправиха към площад "20-и юли", където бяха издигнати знамената на България и Карлово и беше отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. Там бяха и участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Те казаха:
 

"Той е една от най-светлите личности в нашата история. Нося го в сърцето си".

"В планината се чувстваме свободни, а той това е искал".

"През планината минават мислите през какво е минал той, какво се е случвало, трудностите, които е преминал. Най-важното е да запазим традицията и това да продължава".

В Националния музей "Васил Левски" е предвидена специална програма. И тази година сред посетителите на музея ще са и родственици на Апостола. За Цветана Ветренска това винаги е много вълнуващ момент:

"18-и юли е голям празник – денят, в който се е родил най-великият син на България. Неговият роден дом считаме за наш роден дом, тъй като най-дълго нашата прабаба София е живяла там заедно с баба си Гина. За нас е необходимост да се докоснем до това свято място".

18 юли е ден за преклонение и в семейството на пловдивчанката Цветана Ветренска. Тя е родственица на Васил Левски по майчина линия и както всяка година и тази е в Карлово:

"За нас това е голям празник – деня, в който се е родил най-великият син на България. Винаги на този ден отиваме в Карлово, в неговия роден дом, който считаме и за наш роден дом, тъй като най-дълго нашата прабаба София е живяла там заедно с баба си Гина. За нас е необходимост да се докоснем до това свято място – там, където той е отраснал. Неговите невероятни качества са не само генетично заложени, огромно значение има и семейството. Бащата рано си отива - Левски е едва на 14 години, затова огромно влияние върху изграждането му като характер, като безстрашен човек оказва баба Гина, неговата майка".

По традиция вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг-заря.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията, с начален час 21.00 ч., ще бъде предавана пряко по Българското национално радио от площад "Васил Левски".

БТАГодишнината беше отбелязана и пред паметниците на Васил Левски в Ловеч и Къкринското ханче. Проведе се гражданско поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където той е заловен. Там е създаден и първият музей, посветен на живота и делото на Васил Левски.

С поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и минута мълчание, жители на ловешкото село Къкрина и официални гости се поклониха пред паметта на Апостола. Те казаха:

"Втори няма като него". "Идол за цялата държава". "Левски е знаме за българския народ". "За мене е светиня. Радвам се и се гордея, че съм българка". "Единственият човек, който заслужава уважение". "Това е една личност, която никога, докато съм жива, няма да забравя". "Нещо, което днес не може да се намери".

Тържествената церемония по повод 181-годишнината от рождението на Васил Левски е от 18 часа пред паметника му в Ловеч. Преди това в църквата "Успение Богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола.

На сцената на Средновековната крепост "Хисаря" е предвиден концерт-спектакъл на старозагорската трупа "Танцът на вятъра". Входът е свободен. През целия ден ще е безплатно и посещението на музея "Васил Левски", където се съхраняват най-много лични вещи на Апостола.

От звуковия файл можете да чуете цяото интервю на Кремена Данева с пловдивчанката Цветана Ветренска, родственица на Васил Левски по майчина линия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът присъства на откриването на бюст-паметник на Васил Левски в село Руен

Над 150 паметника на Васил Левски има издигнати, като много от тях са извън пределите на родината, разпръснати от Аржентина до Япония. Това каза президентът Румен Радев при откриването на бюст-паметник на Апостола в бургаското село Руен, където..

публикувано на 18.07.18 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана,..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Предвеликденско тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30