Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри регистрацията на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход

Снимка: Радио Бургас

Европейската комисия одобри регистрацията на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход. Това съобщи еврокомисарят Мария Габриел в Царево при откриването на Световния симпозиум на пчеларите. 

"Решението трябва да бъде публикувано през есента в официалния вестник на ЕС и, ако няма възражения, в началото на следващата година Странджанският мед ще бъде вписан в регистъра", обясни Мария Габриел. Самата тя още преди да бъде избрана за еврокомисар, няколко години работи и съдейства на местните пчелари, за да се реализира идеята им:

"Това означава повече местно производство, това означава по-добри цени за продуктите. Производителите от региона да имат своя емблема, а това за всички нас е и емблема и за България".

Следващата цел е регистрацията на Странджанския цветен пчелен прашец. 50 процента от документите вече са събрани, обясни Манол Тодоров, председател на местното пчеларско сдружение. Продуктът е уникален, защото липсват полени от технически култури:

"Пчелите го събират от диворастящи храсти, дървета и дървесни видове. Съдържа полен и прашец от памуклийка".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Язовири в Кипър пресъхват

Язовири в Кипър пресъхват. Специалната консултативна комисия по управление на водите обсъжда незабавното предприемане на краткосрочни и средносрочни мерки за укрепване на водната инфраструктура, съобщи министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту. С наближаването на лятото състоянието на язовирите предизвиква все по-голямо безпокойство..

публикувано на 22.05.24 в 05:06

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03