Ердоган: САЩ ще си платят заради икономическия натиск върху Анкара

| обновено на 11.08.18 в 19:57
Снимка: БГНЕС

Във втора за днес войнствена реч президентът на Турция Реджеп Ердоган се закани Съединените щати да си платят заради икономическия натиск срещу Анкара.

Ердоган обвини американския президент Доналд Тръмп, че действията му са продиктувани от "сметки на дребно". И осъди политиката му на санкции, които нарече "обявяване на икономическа война на целия свят".

Ердоган призова европейските държави да търгуват с Турция в национална валута, "за да се измъкнат от пресата на долара", съобщи турската НТВ.

В първата си реч днес турският президент Реджеп Ердоган обвини Съединените щати, че с удвояването на митата върху стоманата и алуминия от Турция обръщат гръб на съюзника си в НАТО. И предупреди, че ако Вашингтон продължава с "валутния заговор", Анкара ще си потърси нови приятели и съюзници. 

Пред многохиляден митинг в черноморския град той  призова сънародниците си, ако крият долари, евро или злато под дюшеците си, веднага да ги занесат в банките и да ги обърнат в турски лири. С това те щели да дадат своя дан във войната за независимост и за национално бъдеще. "Ако някой има долари, евро или злато под възглавницата, нека да отиде до банката и да ги смени за турски лири. Това е национална борба. Това ще е отговорът на моя народ срещу онези, които водят икономическа война срещу нас", каза Ердоган.

Турският президент се възмути, че американският му колега Доналд Тръмп е способен да сложи на карта двустранните отношения само заради протестантския пастор Андрю Брънсън, който е задържан по обвинение, че подкрепял терористични организации:

"Пак се обръщам към онези в Америка. Жалко! Жалко, че над стратегическия си партньор в НАТО слагате един пастор!"

Припомняме, че сред основните причини за финансовото сътресение е дипломатическата криза между САЩ и Турция заради задържания от Анкара американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в тероризъм. Ердоган отговори с упрек на искането на американския президент Доналд Тръмп Брънсън да бъде освободен.

Ердоган заяви, че Турция ще се бори със задълбочаващата се финансова и икономическа криза с патриотизъм, след като вчера националната валута продължи да се обезценява главоломно и обменният курс остана трайно над 6 турски лири за щатски долар. Загубата на стойност достигна 19 процента спрямо курса от предишния ден

Той декларира, че Турция няма проблеми с макроикономическите данни, заетостта, банковата система. И че "изкуствената", както той каза, икономическа буря е предизвикана от чужбина – заради прости различия в мненията. Но Турция има алтернативни варианти за търговия – с Иран, с Русия и с някои европейски държави.

След това изказване лирата се срина до 6,05 за долар. А по-късно достигна и 6,20 за долар – 12 процента по-ниско от вчерашното ниво, след като финансовият министър Берат Албайрак не успя да убеди финансовите пазари, че новата икономическа политика на Турция не предполага политически контрол върху Централната банка и определянето на основните лихвени проценти.

Още по-дълбок срив – до 6 лири и 61 куруша за долар, последва изявление на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" – че се удвояват митата за внос в Съединените щати на турска стомана и алуминий. Те стават съответно 50 и 20 на сто. 

Новите американски мита – 50 на сто върху стоманата от Турция и 20 на сто върху алуминия, влизат в сила от понеделник. Вчера турската лира, която вече беше загубила близо 35 процента от стойността си от началото на годината, се обезцени с още близо 15 на сто в сравнение с четвъртък.

В статия, публикувана от вестник "Ню Йорк таймс", Ердоган призова Съединените щати да спрат да се опитват да градят асиметрични отношения с Турция и да покажат уважение, защото партньорството им било застрашено още с отказа на Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Гюлен, смятан за организатор на опита за преврат в Турция преди 2 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40

Tesla Model 3 за 35 000 долара

В САЩ започна продажбата на Tesla Model 3 на цена от 35 000 долара, което е почти два пъти по-малко, отколкото на предишните модели на компанията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на съобщение в Twitter на основателя на „Тесла“ Илон Мъск. С отстъпките и отчитането на други стимули автомобилът може да бъде купен за 31 000 долара. Цената на..

публикувано на 19.10.18 в 11:39

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03