Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две обвинения срещу Бенчо Бенчев

Бенчо Бенчев: Омерзен съм от обвиненията

| обновено на 14.08.18 в 14:52
Снимка: Даниела Костадинова

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На Бенчев е наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана за напускане на страната. 

Окръжният прокурор Георги Чинев обясни в какво е обвинен Бенчев:

"На 2 август 2018 г. е транспортирал с лек автомобил обвиняемия Димитър Желязков от град Солун, Гърция, през границата между Република Гърция и Република Турция до град Истанбул и за периода от 2 август до 4 август му е предоставил за ползване стая в хотел, която е била резервирана на името на Бенчо Бенчев".

"Невинен съм и ще се докаже в следствието и прокуратурата. Не съм виновен и съм изключително омерзен", заяви Бенчев пред Окръжната следствена служба в Бургас и многократно подчерта, че срещата му с Димитър Желязков извън страната е “нелепа случайност“. Бенчев каза, че не е знаел, че Желязков се издирва от Интерпол. 

Неговият адвокат Ивайло Найденов каза: "Смятам, че емоциите ще отминат, прокуратурата обективно ще изясни какво се е случило, съпричастен ли е Бенчо Бенчев. Аз смятам, че не, по никакъв начин той не е извършил деянието лично укривателство и смятам, че ще излязат с един достоен акт, едно постановление за прекратяване на това производство".

Ивайло Найденов посочи, че Бенчев има две законно притежавани оръжия и намерените боеприпаси са за тях. Той не уточни дали Бенчев ще обжалва наложената му забрана да напуска страната. 

В стил изясняване на наказателните процедури окръжният прокурор Георги Чинев заяви, че Бенчо Бенчев има 15-дневен срок да внесе паричната гаранция от 50 хил. лева и 3-дневен срок да обжалва наложената му мярка за неотклонение. 

"За повдигнатото срещу него обвинение в лично укривателство на несебърския бос Димитър Желязков и за незаконно притежаване на 57 бойни патрона наказанието е от 2 до 8 години", уточни прокурор Георги Чинев и подчерта, че по случая са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на обвиненията. 

"Искаме истината да излезе наяве", подчерта по-рано адвокатът. Според Найденов повдигането на обвинения на Бенчо Бенчев за укриването на Димитър Желязков - Очите "не означава, че той е престъпник".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Стефанова: Бизнес интереси и власт отново ще се обвържат на следващите местни избори

„Без промяна в законодателството на този етап не бихме могли да очакваме промяна. На предстоящите през 2019 г. местни избори отново в ограничен кръг български общини, които са по-апетитни и където има повече възможности за обвързване на бизнес..

публикувано на 14.08.18 в 08:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35