Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият анализатор Стоян Михайлов:

Тенденцията в Турция е дългосрочна, извън валутната криза от последния месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ефект на стабилизиране на турската лира спрямо големия срив от петък, обясни в предаването "12+3" Стоян Михайлов, финансов анализатор и валутен брокер. "В края на вчерашния ден и в рамките на настоящата сесия наблюдаваме поскъпване на турската лира спрямо еврото – това е т.нар. нормална корективна фаза след изключително резкия спад от петък", каза Михайлов. Според него трябва да се отчете дългосрочната тенденция:

"Огромната тенденция, която е дългосрочна и далеч не е подчинена на тази валутна и дългова криза през последния месец, се развива от 2003-2004 година, общо взето с встъпването на Ердоган на премиерския пост. Оттогава имаме разширяване на дефицита по текущата сметка, в макроикономическата рамка промените започват още в този период. На практика 2006 година евро - турска лира се търгуваше на нива от 1.65, което в сравнение с току-що достигнатите нива от осем лири за евро, на практика говори за 400 процента движение и поскъпване на еврото спрямо лирата."

Това е тотална обезценка на самата валута, тъй като абсолютно всички инвеститори напускат икономиката и продават, коментира финансовият анализатор:

"Корпоративният дълг в Турция е главно деномиран в евро и долари, което означава, че поради по-ниските лихвени нива в тези две валути всички фирми и индивидуални икономически субекти предпочитат да вземат кредити в долари и в евро. Съвсем логично е, че всички кредити ще бъдат в долари и евро, а погасяването им ще изисква продажба на турски лири и покупка на долари и на евро. Това е дългосрочна тенденция."

Запитан дали Турция трябва да въведе валутен борд, каквато препоръка направи икономистът проф. Стив Ханке, и дали евентуалното му въвеждане ще спре настоящата криза, Стоян Михайлов отбеляза:

"Естествено, че ще го спре това нещо. Това е едно от задължителните решения, които трябва да се предприемат към момента, още повече поради причината, че Централната банка на Република Турция към момента няма пълна автономност. Президентът Ердоган на практика влияе абсолютно авторитарно върху политиката на Централната банка. Това е недопустимо и решенията, които той взима и прокламира, на практика противоречат на ортодоксалното разбиране в макроикономиката за регулирането на лихвената политика на Централната банка. Централната банка трябваше да последва с по-високи лихвени нива текущата инфлация, тъй като инфлацията в държавата непрекъснато расте и при тези темпове на растеж е логично да се увеличават и лихвените нива. И поради тази причина това е може би задължителен вариант - да се търси заем от МВФ, който пък ще дойде заедно с пакет от мерки, които ще бъдат рестрикции върху Централната банка."

Обменни бюра в Кърджали са в паника заради големия срив на турската лира и поддържат големи разлики между курс купува и курс продава заради неяснотата как ще реагира през следващите дни турската валута. Тази сутрин в чейндж бюрата на града лирата се купуваше за 23.5 стотинки, а курс продава е бил 26 стотинки. 

Още информация по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52