Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Преговори за мир в Афганистан могат да се водят само с участието на правителството

Преговори за мир в Афганистан могат да се водят само с участието на правителството в Кабул, но не пряко между Вашингтон и талибаните, заяви висш американски представител, цитиран от "Франс прес". "Преговорите трябва да се водят между афганистанското правителсто и талибаните", каза пратеникът на САЩ за Южна Азия Алис Уелс. 

Според непотвърдени официално информации, Алис Уелс се е срещнала с представители на афганистанските талибани миналия месец в Катар, за да проучи почвата за мирен процес в Афганистан.
Член на ръководството на талибаните каза за "Франс прес", че представители на бунтовническата групировка са се срещнали с американски служители миналия месец в Доха. Държавният департамент на САЩ потвърди само, че Алис Уелс е била в Доха, където талибаните откриха представителство през 2013 г., за да преговарят дискретно със САЩ.
Талибаните отказват да преговарят с правителството на президента Ашраф Гани, което според тях е нелегитимно, и настояват за преки преговори с Вашингтон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

До края на май започва събарянето на сградите на терена на бъдещата Национална детска болница

До края на този месец стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Национална детска болница.  Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести "Проф...

публикувано на 07.05.24 в 14:43

Александър Дунчев ще води листите на "Зелено движение" в Благоевград и в София област

Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ще води листите на партия "Зелено движение" в Благоевград и в София област.  Начело на листата за европейските избори е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е пръв и в битката за национален парламент в 23 МИР София и в родния си..

публикувано на 07.05.24 в 14:05

Ивелин Михайлов: Председател на "Величие" ще бъде полк. Николай Марков, а не аз

Това заяви Ивелин Михайлов, предприемач от Исторически парк във Ветрино и член на партия "Величие" , която се регистрира за участие на изборите на 9-и юни. Той обясни, че в момента тече процедура за промяна на председателя на партията и полковник Николай Марков да бъде неин лидер , а досегашният - Албена Пекова - да стане заместник-председател:..

публикувано на 07.05.24 в 14:04
Васил Божков

Божков няма да е под домашен арест, плаща 130 000 лева гаранция

Софийският градски съд замени домашния арест на Васил Божков по т. нар. хазартно дело с парична гаранция. Той ще трябва да плати 130 000 лева. Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда Един от мотивите е, че вече осми месец Божков е с втората по тежест мярка за неотклонение, а делото вече е в съда и той не може да влияе на..

публикувано на 07.05.24 в 14:02
Болницата в Кюстендил

Община Кюстендил дава 400 лв. стипендия на обучаващите се за медицински сестри, ако подпишат договор с болницата

Община Кюстендил ще отпуска ежемесечни стипендии от 400 лева на желаещите да  се обучават за медицински сестри, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Условието е да имат сключен договор с Районната болница в Кюстендил, по който се ангажират след това да работят в здравното заведение. Те ще получават стипендии както от болницата, така и от Общината...

публикувано на 07.05.24 в 14:02

Доц. Спас Ташев: Голяма изненада ще е разместване на гласовете на II тур на президентските избори в РС Македония

Моят извод е, че РС Македония няма близка европейска перспектива. И двамата кандидати за президент имат антиевропейска риторика, но Гордана Силяновска е по-агресивната, докато Стево Пендаровски е по-умерен.  За мен е напълно възможно да има обрат и да спечели сегашният президент. Това ще стане ясно съвсем скоро. Това каза доц. Спас..

публикувано на 07.05.24 в 13:49

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа..

публикувано на 07.05.24 в 13:46