Започва третото издание на "КвАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!"

Снимка: БГНЕС

„Целта на третото издание на „КвАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!“ е да дадем живот на целия квартал. Рестартираме старото време през призмата на новото“. Това каза в предаването „Преди всички“ един от организаторите - Мартина Стефанова.

Фестивалът идва още по-голям и още по-разнообразен, обещават организаторите. Създаваме дух там, където няма, добави Стефанова.

„Тази година е годината на културното наследство на ЕС. Бидейки част от него и имайки предвид АРТ квартала, което е инициативата за културен квартал в София, между булевардите „Дондуков“, „Сливница“, „Мария Луиза“ и „Васил Левски“ – това е зоната, която е с може би най-много слоеве на културно наследство – от археология до архитектура, включително различните общности, религиозните храмове. Няма друго място в София, което да има толкова много концентрация на едно място. Съответно и мотото тази година е именно културното наследство „Кварталът отвръща на времето“ – как ние работим с него, как го съхраняваме. Инициативата работи и за съхраняването на облика на Стара София и как ние го приемаме и продължаваме да работим с него напред“, разказа още Мартина Стефанова.

Фестивалът започва днес, а какво ще включва той чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР - медиен партньор на полския филмов фестивал "Кинотека"

В края на тази седмица стартира второто българско издание на Полския филмов фестивал „Кинотека“. БНР е медиен партньор на фестивала. Официалното откриване е на 27-и септември. Фестивалът започва с джаз концерт в „София лайв клуб“. Кои и какви са филмите, които може да гледате от 30-и септември до 6-и октомври в Културния център G - 8?..

публикувано на 26.09.18 в 13:58

Библиотеката към “Алма Матер“ отбеляза своята 130-а годишнина

С тържество в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ библиотеката към “Алма Матер“ отбеляза 130-годишнината си.  Създадена през далечната 1888 г., тя е първата университетска библиотека у нас и втора по големина след националната „Св. Св. Кирил и Методий“. Преминала през етапите на класическа библиотека през първото си столетие,..

публикувано на 26.09.18 в 13:53

Драгомир Шопов празнува юбилей във Военния клуб

На 27 септември във Военния клуб в София поетът и публицистът Драгомир Шопов ще отбележи своя юбилей сред приятели и почитатели. В последната година към своите трийсетина книги той добави още две – „Път като надежда бял“, избрана поезия и „Посоката на българското време“, публицистика (изд. Лексикон). В предаването „Графити по..

публикувано на 26.09.18 в 13:51

НХА открива свой филиал в Бургас

Националната художествена академия открива свой филиал в Бургас. Филиалът ще бъде оглавяван от проф. Г еорги Янков. До разкриването на филиала се стигна след тригодишна подготовка.  Наред с класическите специалности като живопис и графика, ще се изучават още книга, дизайн и илюстрация, както и печатна графика. Студентите ще имат възможност да се..

публикувано на 26.09.18 в 13:16

Европейският ден на езиците - палитра от събития, посветени на езиковото многообразие

Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. На този ден се чества езиковото многообразие на континента, което се характеризира с над  200  европейски езика, 24 официални езика на Европейския съюз и около  60  регионални или малцинствени езика. Инициатори за провеждането на Европейския ден на езиците са Европейската..

публикувано на 26.09.18 в 11:02