Започва третото издание на "КвАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!"

Снимка: БГНЕС

„Целта на третото издание на „КвАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!“ е да дадем живот на целия квартал. Рестартираме старото време през призмата на новото“. Това каза в предаването „Преди всички“ един от организаторите - Мартина Стефанова.

Фестивалът идва още по-голям и още по-разнообразен, обещават организаторите. Създаваме дух там, където няма, добави Стефанова.

„Тази година е годината на културното наследство на ЕС. Бидейки част от него и имайки предвид АРТ квартала, което е инициативата за културен квартал в София, между булевардите „Дондуков“, „Сливница“, „Мария Луиза“ и „Васил Левски“ – това е зоната, която е с може би най-много слоеве на културно наследство – от археология до архитектура, включително различните общности, религиозните храмове. Няма друго място в София, което да има толкова много концентрация на едно място. Съответно и мотото тази година е именно културното наследство „Кварталът отвръща на времето“ – как ние работим с него, как го съхраняваме. Инициативата работи и за съхраняването на облика на Стара София и как ние го приемаме и продължаваме да работим с него напред“, разказа още Мартина Стефанова.

Фестивалът започва днес, а какво ще включва той чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва фестивалът на планинарското и екстремното кино – Банско филм фест

В Банско довечера започва фестивалът на планинарското и екстремното кино – Банско филм фест. 100 филма от над 30 държави ще бъдат показани в следващите 5 дни, като за някои от лентите тук ще бъде световната премиера. По традиция във фестивала ще участват именити наши и чуждестранни представители на екстремните спортове. Филмите ще отведат..

публикувано на 21.11.18 в 03:17

Ватикана представя руско изкуство и икони от Третяковската галерия

Ватикана представя за първи път руско изкуство и икони от "Третяковската галерия", след като преди две години съкровища от неговите хранилища бяха показани в московския музей, съобщи "Асошиейтед прес". "Третяковската галерия" дава на заем на Ватикана някои от най-значимите картини и икони, които притежава. Много от тях напускат музея за първи път за..

публикувано на 21.11.18 в 02:06
Марин Янев

Актьорът Марин Янев: На съвременния театър му липсва нова драматургия и активна театрална критика

Тези мисли сподели с болка актьорът Марин Янев, който повече от 30 години е в Народния театър. Преди това е бил в театър „Сълза и смях” по времето на  златните години на тази трупа. Там изиграва и ролята на Макмърфи от постановката на Красимир Спасов „Полет над кукувиче гнездо”. Той е първият български актьор, изиграл тази роля. Това негово..

публикувано на 20.11.18 в 17:43
Сцена от спектакъла

Себастиен Тиери, "смесица между Кафка и Бекет", гледа пиесата си в София

Френският актьор и драматург Сабастиен Тиери в момента е в България и снощи гледа постановката „Обичай ме!“ в Сатиричния театър, на която е автор. Френската преса обича да сравнява Тиери с Бекет и Кафка. Самият той казва, че прави смесица между „театър на абсурда“ и „булеварден театър“ и не харесва етикета „умни криминалета“. На..

публикувано на 20.11.18 в 15:43

Пловдив очаква 2 млн. посетители догодина, когато ще е европейска столица на културата

2 милиона души се очаква да посетят Пловдив догодина, когато той ще е европейска столица на културата, съобщи заместник-кметът на града Стефан Стоянов. Българското национално радио ще отрази в програмите културните събития през цялата година със специални предавания и много репортажи, стана ясно по време на среща между ръководството на обществената..

публикувано на 20.11.18 в 15:33