„Графиня Марица“ в афиша на 61-вия Seefestspiele Mörbisch

Завърши успешното 61-во издание на прочутия и най-голям в света  фестивал на оперетното изкуство – Seefestspiele Mörbisch. Известно е, че спектаклите там се представят на огромна, впечатляваща със своите мащаби сцена, разположена на 3 500 м2 площ и построена под открито небе на самото езеро Neusiedlersee в областта Бургенланд. Фестивалът в Мьорбиш изготвя своята програма на принципа  staggione, а избраното заглавие за лятото на 2018 г.  бе шедъовърът  на Имре Кламан  “Графиня Марица“. В рамките на фестивалния период се играха 23 спектакъла, а броя на посетителите възлезе на 121 700 души, което  категорично  е положителен баланс и с 10% повече в сравнение с 2017 г. За първи път в историята на фестивала, в дните преди неговото официално откриване бяха показани  и специално адаптирани за деца представления на “Графиня Марица“, които привлякоха 2 000 ученици от цяла Австрия. Този културно-образователен проект бе успешно осъществен със съдействието на частни спонсори, както и училищния инспекторат на областта Бургенланд. Ръководството на фестивала от своя страна  подчерта значимостта на факта отрано да привлича, заинтригува и възпитава  своята нова, млада  публика, която ще очаква след няколко години тук.

Постановъчният екип на “Графиня Марица“ за 2018 г. включваше традиционно утвърдени имена.  Режисъорът на спектакъла  Карл Абзенгер е роден в Грац, Австрия, но успешната му кариера преминава основно в Германия и Швейцария. Бил е постановчик на повече от 70 продукции, а “Графиня Марица“  е четвъртото заглавие, което осъществява като режисъор  на оперетния фестивал  Seefestspiele Mörbisch. Своята концепция за спектакъла той изгражда съвместно с  известния сценограф  Манфред  Ваба, като и двамата са убедени, че  “Графиня Марица“ е най-унгарската като сюжет и  музикално звучене  творба на Имре Калман. Те представят сценичното действие  изцяло в традиционно класически стил, предавайки атмосферата на унгарската пуста  и построявайки  върху сцената една огромна цигулка. Това  е съзнателно търсен  символ, тъй като в никоя друга творба този инструмент  не е възпят по този вдъхновяващ начин. Забележителната цигулка върху откритата сцена в езерото Neusiedlersee e  дълга 45 метра и висока 14 метра, а благодарение на специално изградена механична конструкция се разгръща и преобразява в декор за всяко едно от действията.  Огнените ритми на чардаш мелодиите  в оперетата звучат под палката на известния диригент Гуидо Манкузи, а сред солистите  се отличават имената на Вида Микневичиуте, Юлия Кочи,  Хорст Ламнек, Кристоф Филер,  Роман Пайер и др. 

Безспорно, 61-вото издание на фестивала Seefestspiele Mörbisch  тази година  е категоричен  успешен старт за новия интендант  Петер Еделман, който пое ръководството през есента на 2017 г. Той е много известен австрийски баритон с  впечатляваща международна кариера и повече от 80 роли  в репертоара си. Преди да поема поста интендант на фестивала  в Mörbisch, Петер Еделман е  триумфирал тук и като солист  с централни партии в оперетите “Веселата вдовица“, “Прилепът“ и “Царицата на чардаша“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
6-7 са изрисуваните електрически табла в центъра на Габрово, на които спират погледите си минувачите. Върху част от тях са пренесени илюстрации от книжката

Млади художници от Габрово творят върху електрически табла

Артистична акция на млади хора променя градския пейзаж на Габрово. Художници превръщат електрическите табла в цветни петна. 6-7 са изрисуваните електрически табла в центъра на Габрово, на които спират погледите си минувачите. Върху част от тях са пренесени илюстрации от книжката "Малкият принц" и са изписани посланията на Екзюпери. Млади..

публикувано на 10.11.18 в 18:32
Илона Иванова

"А сега накъде... младите в музиката" във Враца и Мездра

На 12 и 13 ноември български артисти и диригенти ще представят концерт спектакъла "А сега накъде... младите в Музиката" пред публика във Враца и Мездра. Младата певица Илона Иванова си е поставила амбициозната задача да покаже, че в България има млади хора, които се занимават с мюзикъл и оперета и могат да се привлекат още хора към този вид..

публикувано на 09.11.18 в 13:44
Пламен Карталов

Пет оперни, две балетни и четири детски премиери през новия сезон на Софийската опера и балет

Пет оперни, две балетни и четири детски премиери ще предложи на зрителите си през новия сезон Софийската опера и балет. Това съобщи директорът ѝ акад. Пламен Карталов. Карталов направи оценка на изминалата творческа година: "Сезон, който е едно предложение на предишния, изключително динамичен, интензивен и така да се каже – с много ярко..

публикувано на 08.11.18 в 18:02

Ritmos Negros - музикална симбиоза между африкански и перуански ритми с български привкус

Група  Ritmos Negros в състав музиканти от Перу, Испания и България излиза на последния си за тази година концерт в City Stage в подлеза на НДК тази вечер. Ritmos Negros изпълнява т радиционна афро-перуанска и креолска музика. Довечера ще прозвучат изпълнения от едноименния дебютен албум на групата. „Имаше един период, в който се чувствах на „вие“..

публикувано на 08.11.18 в 13:02

Фабиан Мюлер: За мен е важно да доближа хората до музиката ми

Симфоничният оркестър на БНР ще разкрие вълнуващи музикални светове в концертната си програма утре от 19.30 часа в зала „България“. Под палката на главния диригент Марк Кадин ще прозвучат произведения на Александър Райчев, Роберт Шуман и Антонин Дворжак. Концертът ще започне с произведение на един от ярките представители на съвременната българска..

публикувано на 08.11.18 в 12:21