„Графиня Марица“ в афиша на 61-вия Seefestspiele Mörbisch

Завърши успешното 61-во издание на прочутия и най-голям в света  фестивал на оперетното изкуство – Seefestspiele Mörbisch. Известно е, че спектаклите там се представят на огромна, впечатляваща със своите мащаби сцена, разположена на 3 500 м2 площ и построена под открито небе на самото езеро Neusiedlersee в областта Бургенланд. Фестивалът в Мьорбиш изготвя своята програма на принципа  staggione, а избраното заглавие за лятото на 2018 г.  бе шедъовърът  на Имре Кламан  “Графиня Марица“. В рамките на фестивалния период се играха 23 спектакъла, а броя на посетителите възлезе на 121 700 души, което  категорично  е положителен баланс и с 10% повече в сравнение с 2017 г. За първи път в историята на фестивала, в дните преди неговото официално откриване бяха показани  и специално адаптирани за деца представления на “Графиня Марица“, които привлякоха 2 000 ученици от цяла Австрия. Този културно-образователен проект бе успешно осъществен със съдействието на частни спонсори, както и училищния инспекторат на областта Бургенланд. Ръководството на фестивала от своя страна  подчерта значимостта на факта отрано да привлича, заинтригува и възпитава  своята нова, млада  публика, която ще очаква след няколко години тук.

Постановъчният екип на “Графиня Марица“ за 2018 г. включваше традиционно утвърдени имена.  Режисъорът на спектакъла  Карл Абзенгер е роден в Грац, Австрия, но успешната му кариера преминава основно в Германия и Швейцария. Бил е постановчик на повече от 70 продукции, а “Графиня Марица“  е четвъртото заглавие, което осъществява като режисъор  на оперетния фестивал  Seefestspiele Mörbisch. Своята концепция за спектакъла той изгражда съвместно с  известния сценограф  Манфред  Ваба, като и двамата са убедени, че  “Графиня Марица“ е най-унгарската като сюжет и  музикално звучене  творба на Имре Калман. Те представят сценичното действие  изцяло в традиционно класически стил, предавайки атмосферата на унгарската пуста  и построявайки  върху сцената една огромна цигулка. Това  е съзнателно търсен  символ, тъй като в никоя друга творба този инструмент  не е възпят по този вдъхновяващ начин. Забележителната цигулка върху откритата сцена в езерото Neusiedlersee e  дълга 45 метра и висока 14 метра, а благодарение на специално изградена механична конструкция се разгръща и преобразява в декор за всяко едно от действията.  Огнените ритми на чардаш мелодиите  в оперетата звучат под палката на известния диригент Гуидо Манкузи, а сред солистите  се отличават имената на Вида Микневичиуте, Юлия Кочи,  Хорст Ламнек, Кристоф Филер,  Роман Пайер и др. 

Безспорно, 61-вото издание на фестивала Seefestspiele Mörbisch  тази година  е категоричен  успешен старт за новия интендант  Петер Еделман, който пое ръководството през есента на 2017 г. Той е много известен австрийски баритон с  впечатляваща международна кариера и повече от 80 роли  в репертоара си. Преди да поема поста интендант на фестивала  в Mörbisch, Петер Еделман е  триумфирал тук и като солист  с централни партии в оперетите “Веселата вдовица“, “Прилепът“ и “Царицата на чардаша“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12

"Музиката на Европа" с наградата на София за ярки постижения в областта на културата

На 17 септември, Деня на София, в Народния театър „Иван Вазов“ бяха раздадени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата през изминалата творческа година. В категорията „Музика“ наградата получи мащабния концертен проект „Музиката на Европа“, осъществен от Софийската филхармония и Националната музикална академия „Проф...

публикувано на 19.09.18 в 21:09

Артос ансамбъл от Виена гостува в Бургас, Стара Загора и София

За три концерта в България, в рамките на XXII Австрийски музикални седмици, пристигна Aртос ансамбъл - Виена в състав: Марина Димитрова - цигулка, Роланд Херет - цигулка, Себастиан Ейб - виола, Милан Каранович - виолончело, Мариус Гусман - контрабас и Павел Качнов - пиано.  Турнето на ансамбъла започна с концерт в Бургас на 18 септември. Концертът в..

обновено на 19.09.18 в 20:45

Юбилейни фотоизложби съпътстват откриването на новия сезон на Софийската филхармония

90-годишнината на Софийската филхармония ще бъде ознаменувана и с две фотоизложби. Експозицията в зала „България“ ще представи архивни снимки от дългогодишния фотограф Василка Балевска, запечатала знаменити моменти от историята на националния ни оркестър. Тя ще бъде открита на 27 септември. Втората изложба е подготвена от екипа на агенция..

публикувано на 19.09.18 в 20:27
Зала

Светлина Стоянова направи успешен дебют във Виенската държавна опера

През сезон 2018/2019 г. Виенската опера отбелязва 150-годишен юбилей. Паметната дата е 25 май 1869 г., когато със спектакъл на “Дон Жуан“ от Моцарт официално е открита новопостроената сграда на Ринга в центъра на Виена, наречена тогава Дворцова опера. Тя е проектирана в стил  неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и  Едуард ван дер Нюл, а..

публикувано на 19.09.18 в 20:10