Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

265,863 млн. евро е платила НЕК на "Уорли парсънс" до прекратяването на договора

Липса на важна клауза в договора с консултанта по АЕЦ "Белене" е причина за огромната глоба за НЕК

Петър Илиев – Изпълнителен директор на НЕК
Снимка: БГНЕС

В договора, който е бил сключен преди години между Националната електрическа компания и избраната за консултант на проекта АЕЦ "Белене" – фирмата "Уорли Парсънс", липсва клауза за прекратяването му, в случай че бъде стопиран основният договор за изграждането на централата от руската "Атомстройекспорт". Това обясни в "12+3" Петър Илиев – изпълнителен директор на НЕК ЕАД. Така просто е било въпрос на време НЕК отново да бъде осъдена, уточни той. 

Арбитражният съд отсъди да бъдат платени на "Уорли Парсънс" близо 32 милиона евро. 265,863 млн. евро е платила НЕК на "Уорли парсънс" до прекратяването на договора. "Този договор не защитава по никакъв начин инвеститора", заяви Илиев.

За поредните непредвидени плащания, които е наследила НЕК, репортерът Юлияна Корнажева разговаря с изпълнителния директор на компанията Петър Илиев.

Чуйте интервюто от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

НЕК ще трябва да плати още 32 милиона евро заради спирането на АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания ще трябва да плати още 32 млн. евро заради прекратяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", както и няколко милиона евро лихви, съобщи вестник "Капитал". Причината е поредното загубено арбитражно дело, което бе..

публикувано на 17.09.18 в 02:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолян предлагат училища и детски градини да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения

Общинският съвет в Смолян предлага четири детски градини и пет основни училища в села в общината да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения.  С тяхното запазване ще бъде гарантиран достъпът до образование на децата от малките населени места..

публикувано на 27.07.24 в 16:55
Марсоходът на НАСА

"Пърсивиърънс" откри скала с характеристики за възможен микробен живот на Марс преди милиарди години

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" откри скала с характеристики, които подсказват, че преди милиарди години на червената планета е имало възможен микробен живот, съобщиха от космическата агенция на САЩ. Търсенето на живот на Марс е основна цел на мисията...

публикувано на 27.07.24 в 16:36
Момичета, взети като заложници от групировката

В Нигерия бяха осъдени 125 души, свързани с терористичната организация "Боко Харам"

В Нигерия бяха осъдени 125 души, свързани с ислямистката терористична организация "Боко Харам", съобщава БТА.  Сред осъдените има както бойци от групировката, така и хора, които са ѝ оказвали финансова подкрепа.  "Боко Харам" започна набезите си в Нигерия..

публикувано на 27.07.24 в 16:25

"Ловци на бисери" на Старозагорската опера тази вечер във Велико Търново

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" във Велико Търново продължава тази вечер с оперния спектакъл "Ловци на бисери". Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. На откритата сцена в крепостта "Царевец" се представя..

публикувано на 27.07.24 в 16:18

БЧК получи 6 нови ремаркета за реакция при бедствия, дарение от Австрийския червен кръст

Българският червен кръст получи 6 нови ремаркета за бърза реакция при бедствия, дарение от Австрийския червен кръст от гр Щаер. Специално за церемонията  в София пристигна група от доброволци към Австрийския червен кръс, а дарениуето блеше..

публикувано на 27.07.24 в 16:02

30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах

Най-малко 30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах в Ивицата Газа, съобщиха палестински източници.  Според изявление на израелската армия целта на атаката е бил команден център на "Хамас". От здравното..

публикувано на 27.07.24 в 15:39

МОСВ: Няма превишения на средночасовите норми за вредни газове в района на складовете в Елин Пелин

От Министерството на околната среда и водите увериха, че в района на складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин няма регистрирани превишения на средночасовите норми за вредни газове като серен и азотен диоксид и озон.  Няма превишения и на..

публикувано на 27.07.24 в 15:17