Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Има светлина в тунела относно законодателството за хората с увреждания

ДПС винаги влиза във властта през парадния вход и след избори

Снимка: БГНЕС

На семинара на ДПС обсъдихме сегашната ситуация в България и в Европа в контекста на подготовката на многогодишната финансова рамка за следващия програмен период, както и проектоманифеста на АЛДЕ. Идеята беше да се опитаме да подготвим една програма за ускорено развитие на страната от гледна точка на ценности. Според нас аритметични мнозинства в НС, които не са стъпили на ценностна основа, водят до един и същи край. Предстои да обобщим обсъденото в следващите седмици.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ д-р Хасан Адемов - депутат от ДПС и председател на Комисията по труда и социалната политика в НС. Той отрече твърденията че Програмата за ускорено развитие е опит на ДПС да заеме мястото на някой от партньорите в управляващата коалиция:

„ДПС, когато е участвало във властта, винаги това се е случвало през парадния вход, след парламентарните избори, след спечелване на доверието на българския избирател!“

Програмата за ускорено развитие категорично не прилича на социалистическата „Визия за България“, допълни той.

„След година и половина управление, в което участват от националисти и националпопулисти, бих казал, можем да стигнем до извода, че е необходима коренна промяна в идеите за икономическо развитие на страната“.

„Сега говорим за алтернативни политики, за това в каква посока трябва да се движи България, какви цели да има… Това, че нашият почетен председател е казал  че ГЕРБ няма алтернатива, към онази дата (декември 2017 г. б.р.) звучи по един начин, но  след близо година вече нещата в България не са абсолютно същите. Това че е заявил, че няма алтернатива не може да се отнася за пример за няколко години напред. Истината е, че не трябва да разчитаме единствено и само на аритметични мнозинства“.

Според Адемов, старите стереотипи са неефективни пред предизвикателствата в ерата на четвърта дигитална революция, когато пазарът на труда се променя:

„Затова предлагаме програма, около която да търсим подкрепа от обществото и от политически партии“

Адемов коментира и предлаганите промени във финансирането на здравноосигурителния модел:

„Нашата категорична позиция е, че сме за това да има демонополизация на НЗОК и тя да бъде поставена в конкуренция. Единият от моделите, които предлага сега министър Ананиев, прилича на това, на което ние сме държали през годините, но има и други предложения, които на практика предизвикват напрежение като например включването на застрахователите и идеята за доплащане или по-скоро за легализиране на доплащането. Включването на застрахователи в системата на здравеопазването в година, в която има заличен лиценз на застрахователна компания, според мен, е недостатъчно далновиден ход, защото българинът е особено чувствителен на тема фалит и на идеята да доплащане нещо по-различно от това, което плаща в рамките на здравната осигурителна вноска….  Нов осигурителен модел е изключително претенциозна квалификация на това, което се предлага. Според мен, това е един нов начин на финансиране. Имаме изключително сериозни критики към това, което е предложено. За нас е изключително странно двама министри, ключови в тази сфера - Алиев и Горанов – да имат различни позиции – единият подкрепя единия модел, а другият – другия, което означава, че на този етап няма идея да се случи нито единия, нито другия модел, а просто се върви към една дискусия“.

ДПС иска да се запознае с мотивите за искането за вот на недоверие, което ще внесе следващата седмица БСП преди да реши дали да го подкрепи:

„ДПС в 44-ото НС категорично е заявило, че е опозиция на това управление и това  предопределя по някакъв начин нашето поведение, но нека да видим мотивите и тогава, с решение на парламентарната група, ще бъде определено. Притеснението ни е, че усещането за самодостатъчност на колегите от БСП за България може да им изиграе лоша шега. Самостоятелните акции в сферата на здравеопазването винаги са водили до един край“

Адемов обвърза щедрите социални обещания на премиера за Бюджет 2019 с предстоящите европейски и местни избори, но подчерта:

„За мен винаги е била важна темата не кой, как, по колко и на кого раздава, а темата кой и как събира осигурителни вноски и данъци, за да има какво да се раздава. Радостно би било, ако всичко това се случва през разходните политики на бюджета, а не по някакъв друг начин“.

Политикът се обяви за диференциран подход при увеличението на заплатите в бюджетната сфера и определи като „страхлив и предпазлив“ ход вдигането на тавана на пенсиите, тъй като се ощетяват хората, които са отложили своето пенсиониране, за да се възползват от предвидените в закона предимства.

„В тази система трябва да има доверие, да има предвидимост, за да може гражданите, които сега стартират осигурителния си път, да имат доверие и да се осигуряват върху реални доходи, а не политически и конюнктурни аргументи, които се разминават с експертните, да аргументи заблуждават българските граждани“.

По отношение на законодателството за хората с увреждания, Адемов е убеден, че има „светлина в тунела“ след срещата в петък при министъра на труда и социалната политика, на която са присъствали представители на Министерството на финансите,  на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и омбудсманът Мая Манолова:

„Това, което аз знам, е че финансовата рамка по Закона за хората с уврежданията е коректно разписана със съгласието на всички заинтересовани страни. Остават обаче проблемите около Закона за личната помощ, който нашата парламентарна група ще подкрепи, когато влезе в НС на първо четене. Доколкото съм информиран още следващата седмица продължават срещите и разговорите по темата Закон за личната помощ“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Адемов

Хасан Адемов: Възможно е да отпадне подоходният критерий в помощите за деца с починал родител

Д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС, и адвокат Златина Хаджипанайотова коментираха промяната, според която персоналните пенсии за деца сираци от 1 януари догодина ще бъдат заменени с месечна помощ. Парламентът прие на първо..

публикувано на 25.09.18 в 08:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46