Архитекти искат спиране на конкурса за проект за обновяване на столичния площад „Св. Неделя“

Проблемът при площад „Св. Седмочисленици“ е не толкова във визията, а в липсата на дебат и обществено обсъждане, смята арх. Бакалова

Снимка: bg.wikipedia.org

Камарата на архитектите в България поиска прекратяване на конкурса за проект за обновяване на централния столичен площад „Св. Неделя“.

Архитектите смятат, че формата на конкурса не трябва да бъде ограничена, а да бъде направен публичен, отворен, международен конкурс, каза заместник-председателя на Камарата на архитектите в България – арх. Петкана Бакалова и обясни:

„Ние поставихме исканията си към Община София – така, както е по закон. Тъй като поръчката беше обявена като ограничен конкурс  със следните условия – милион и половина оборот на фирмите за последните три години от проектиране, от които 750 хиляди оборот от проектиране на площадни пространства, 25 хиляди квадратни метра проектирани площади за последните три години и 15 души средносписъчен персонал последните три години, поддържани от фирмата. Това първо са икономически условия. След като изпратихме писмо до Столична община, те намалиха условията, но самата форма на конкурса не ни удовлетворява. Трябва да бъде направен публичен, отворен, международен конкурс, който даде равен достъп на българските архитекти – те са над 4 хиляди, и на европейските и световните такива,  каза арх. Петкана Бакалова.

По отношение на искането да се обявят две отделни процедури – за идейна концепция и за работен проект, арх. Бакалова поясни:

„Когато по света се обявяват подобни конкурси или се канят проектанти, много често идейната фаза се разработва от млади архитекти, които имат все още неизчерпано въображение. Следваща фаза – ако архитектът, който е спечелил конкурса, не успее да сформира екип и да отговори на следващите условия, тогава се прави подбор на фирма, вече с икономически критерии. Дават се две възможности – авторът да продаде авторските права или пък да вземе участие в следващата фаза, но вече екип, който може да се справи“.

Арх. Бакалова коментира и ситуацията около ремонта на на ул. Граф Игнатиев“ и площада пред църквата „Св. Седмочисленици“, предизвикал сериозно гражданско недоволство. Не толкова визията, колкото липсата на дебат и обществено обсъждане за „Св. Седмочисленици“ е по-сериозният проблем, смята тя.

„Там проектът е спечелен и възложен след архитектурен конкурс. Така се състезават идеите. Работният проект е изключително прецизен с много детайли и подробности. Самата процедура е разписана по същия начин. За пръв път виждам да се изпълнят мострени участъци и след приемане на мострения участък, да се изпълнят останалите пространства. Там проблемът е основно в контрола по време на изпълнението. И другото, това, което най-вече възмути гражданите – визията на площад „Св. Седмочисленици“. По принцип нашия закон за обществени поръчки не предполага проектантът да посочи точния материал преди изпълнението на поръчката. Проектантът дава размерите, износоустойчивост, параметри – бетонови или естествен камък, но точна визия… Аз видях как са го указали колегите – три нюанса на самите плочки. Това, което беше дадено като илюстративна идея, не изглежда точно по начина, по който изглежда в момента. По-сериозният проблем обаче е липсата на дебат за „Св. Седмочисленици“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.