Студенти ще изиграят тази вечер постановката "Хора с куфари" в НАТФИЗ

Снимка: НАТФИЗ

Студентите от 4 курс на театралната академия от класа на проф. Атанас Атанасов ще излязат тази вечер на голямата сцена на НАТФИЗ, за да изиграят постановката „Хора с куфари“. Това е комедия с 8 погребения, в която всеки е приготвил своя куфар и чака смъртта, но за там багаж не му е нужен. 

Ханох Левин от Израел е автор на пиесата. За него критиката обича да припомня, че тъй като родителите му са бегълци от Холокоста, психиката му на емигрант го прави особен, по-различен от другите и песимист. Текстовете му се поставят с успех навсякъде, защото темата за малкия човек вълнува винаги. Известен е с това, че никога не е давал интервюта.

„Хора с куфари“ поставя на сцената на НАТФИЗ тази вечер Мартин Каров:

"Това е един изключително вдъхновяващ клас в академията на проф. д-р Атанасов. Изборът ми на тази пиеса е по няколко причини, едната е тъй като имам много мили спомени с тази пиеса. Това е пиеса за един малък квартал в центъра на даден град, в който хората се сблъскват със смъртта на няколко пъти. Впечатлението, след като мине цялата лудост на персонажите, е, че чрез смъртта ние потвърждаваме живота. Най-ценното, на което ни учи сблъсъкът със смъртта, е, че трябва да живеем. Това послание мен много ме вълнува и мисля, че винаги е актуално", разказа Мартин Каров.

Режисьор на спектакъла е Веселин Петров: "Те си помагат един на друг, за да стигнат до върха".

Бистра Окерере и Явор Гаджев са двама от студентите, които играят в тази постановка. Те казаха:

"Срещнахме малко трудности, докато установим някакви правила. Работихме много върху импровизациите. Характерите и персонажите, които са намерени, са чрез импровизации".

"Най-предизвикателното беше самият начин, по който намерихме персонажите. Самият импровизационен театър е заложен в цялото представление".

Следващата премиера е в НАТФИЗ на 27 октомври. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Надписът с въглен, който сочи, че Везувий е изригнал през октомври, а не на 24 август 79 г.

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, предаде Би Би Си. По време на разкопките на един от кварталите на „мъртвия град“ бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването..

публикувано на 16.10.18 в 17:52

"София и хвърчащото креватче" от Момчил Коритаров - съвременна детска приказка

"Една съвременна детска приказка в България, на български език от български автор е достатъчно интересна идея, но всъщност аз съм много близък със самия автор. Приказката има освен голяма художествена стойност, прекрасна кауза. Сформираният екип беше от обичани от мен хора, големи професионалисти, които допринесоха, за да бъде още..

публикувано на 16.10.18 в 16:17
Васил Михайлов и Красимир Каракачанов

Васил Михайлов със знак "За принос към Министерството на отбраната”

Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи отличието заради за 80-годишнината на Михайлов, който каза.  "Тези 55 години, или колко са точно в Армията, ме направиха и артист, и човек. Аз се считам за военен човек. Вие вече не ходите с ботуши, но аз съм..

публикувано на 16.10.18 в 15:31
Двете нови книги за Китай от български автори.

Нови книги за Китай проучват историята и взаимоотношенията в страната

Бившият ректор на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и директорът на институт „Конфуций“ в старата столица доц. Искра Мандова написаха книги за Китай, които представят по нов начин историята и взаимоотношенията в Поднебесната империя. „Културата на китайската епоха Тан” – непознатата екзотика” е книгата на доц. Искра..

публикувано на 16.10.18 в 12:30
Цочо Бояджиев

Цочо Бояджиев: В центъра на моите търсения е съдбата на човека

Поет на месец октомври в "Столична библиотека" и в "Сценична треска" е проф. Цочо Бояджиев. Сам се определя в едно стихотворение като "пастир на думи". Философ, изследовател, преподавател, преводач, фотограф и  поет. Срещата му с читателите ще бъде на 22 октомври в клуба на библиотеката. "Обичам позицията на ученика...Не се придържам към определено..

публикувано на 16.10.18 в 10:36