Студенти ще изиграят тази вечер постановката "Хора с куфари" в НАТФИЗ

Снимка: НАТФИЗ

Студентите от 4 курс на театралната академия от класа на проф. Атанас Атанасов ще излязат тази вечер на голямата сцена на НАТФИЗ, за да изиграят постановката „Хора с куфари“. Това е комедия с 8 погребения, в която всеки е приготвил своя куфар и чака смъртта, но за там багаж не му е нужен. 

Ханох Левин от Израел е автор на пиесата. За него критиката обича да припомня, че тъй като родителите му са бегълци от Холокоста, психиката му на емигрант го прави особен, по-различен от другите и песимист. Текстовете му се поставят с успех навсякъде, защото темата за малкия човек вълнува винаги. Известен е с това, че никога не е давал интервюта.

„Хора с куфари“ поставя на сцената на НАТФИЗ тази вечер Мартин Каров:

"Това е един изключително вдъхновяващ клас в академията на проф. д-р Атанасов. Изборът ми на тази пиеса е по няколко причини, едната е тъй като имам много мили спомени с тази пиеса. Това е пиеса за един малък квартал в центъра на даден град, в който хората се сблъскват със смъртта на няколко пъти. Впечатлението, след като мине цялата лудост на персонажите, е, че чрез смъртта ние потвърждаваме живота. Най-ценното, на което ни учи сблъсъкът със смъртта, е, че трябва да живеем. Това послание мен много ме вълнува и мисля, че винаги е актуално", разказа Мартин Каров.

Режисьор на спектакъла е Веселин Петров: "Те си помагат един на друг, за да стигнат до върха".

Бистра Окерере и Явор Гаджев са двама от студентите, които играят в тази постановка. Те казаха:

"Срещнахме малко трудности, докато установим някакви правила. Работихме много върху импровизациите. Характерите и персонажите, които са намерени, са чрез импровизации".

"Най-предизвикателното беше самият начин, по който намерихме персонажите. Самият импровизационен театър е заложен в цялото представление".

Следващата премиера е в НАТФИЗ на 27 октомври. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се реновира изцяло

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" навършва 140 години от създаването си. По този повод в зала "История на книгата" ще бъдат изложени работещ макет на Гутенберговата преса и холограмна пирамида. Тържественото честване е насрочено за 10 и 30 часа. От 12 декември до Коледа всеки желаещ може да се регистрира безплатно, за да ползва..

обновено на 10.12.18 в 13:55

Гергана Димитрова: "Мовименто/Вариации" разказва за персонажи, обединени от темата за движението

Най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова „Мовименто/Вариации“ ще бъде представен тази вечер от 19.30 ч. в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс. През разказите на 5 авторки с различна националност, език и творчески опит „Мовименто“ осмисля миграционните процеси като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари,..

публикувано на 10.12.18 в 11:19

Навършват се 38 години от смъртта на Джон Ленън

На днешния 8 декември се навършват 38 години от смъртта на Джон Ленън. Бившият член на Битълс беше убит пред дома си в Ню Йорк от умопомрачения негов почитател Марк Дейвид Чапман. Извършителят остава на мястото и признава вината си пред съда. По-рано тази година съдът за десети път отказа да пусне Чапман под гаранция и той продължава да излежава..

публикувано на 08.12.18 в 18:46