Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов откри срещата на местните лидери на страните от инициативата "16+1"

Борисов: Когато междуправителствените отношения са добри, развитието на инвестициите зависи от местната власт

Цао Дзиенмин: Един проспериращ ЕС ще бъде важен компонент за глобалното сътрудничество

| обновено на 20.10.18 в 12:50
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов откри в НДК четвъртата среща на местните лидери на страните от инициативата „16+1“, в която участват Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Форумът е под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“.

„Мисля, че има 30 града, побратимени с китайски общини. Това е похвално, защото местните власти са моторите и най-лесно е, когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения, терените, подготовката им, възможността след това тези инвестиции да се развиват, пряко зависят от местната власт – кметове, областни управители“.

В рамките на изказването си Борисов каза, че вчерашната срещата Европейски съюз - Азия е поставила важни въпроси.

„Бяха очертани, освен огромните възможности, които има нашият пазар, а в същото време сме в условия и на санкции от САЩ към Китай, към Русия, от ЕС към Русия, и на вчерашната среща в Брюксел, наред с оптимизма, имаше и много песимизъм. Защото, ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно пръта в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса“.

Премиерът Бойко Борисов ще има двустранна среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин.

Един проспериращ Европейски съюз ще бъде важен компонент за глобалното сътрудничество, посочи Цао Дзиенмин на четвъртата среща на местните лидери на страните от инициативата „16+1“.

„Практическото сътрудничество между Китай и Европейският съюз продължава да се развива. Търговията между нашите страни ще се увеличи с 6,5 на сто. Износът на Китай към Европа достигна 5,1 процента. Инвестициите също растат - от 3 милиарда до почти 10 милиарда долара“.

Трябва да се разширят областите на сътрудничество, каза още Цао Дзиенмин

"Ще бъде прекрасно, ако нашите туристи могат по-лесно да получават визи и митнически облекчения, когато посещават вашите страни. Има достатъчно възможности да развием иновативността във висшето образование. Можем да разработим и нови механизми на сътрудничество и в областта на спорта".

За последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил 10 пъти, а за шестте месеца на тази година ръстът е 10 процента. Това посочи министърът на икономиката Емил Караниколов по време срещата.

„Вярвам, че има и още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай, и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Пример за това са селскостопанските и  хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и минерална вода. С цел популяризиране на българските продукти на китайския пазар, България ще участва следващия месец в първото издание на китайския международен панаир за внос на стоки, който ще се проведе в Шанхай. Селското стопанство е безспорно една от приоритетните за двете страни области на партньорство“.

Преди няколко месеца Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие подписаха финансово споразумение за милиард и половина евро за следващите пет години. Подготвя се подписването на първия транш от споразумението, който ще бъде в размер на 300 милиона евро, каза Караниколов.

Срещата на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа и Китай има за цел да надгради постигнатите договорености от преди три месеца по време на седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата "16+1", на която София също беше домакин.

Дискусиите са насочени към развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните зони и паркове, малките и средните предприятия.

Инициативата "16+1" е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения, както и сътрудничеството между Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа в различни области.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55