Новоучреденият Български планинарски съюз организира кръгла маса по проблемите в планинския туризъм

В какво състояние е туристическата инфраструктура е видно за всеки, който броди по нашите планини. В края на миналия месец в местността Узана, Централна Стара планина, беше учредена нова национална организация - Български планинарски съюз (БПС). Сдружението вече е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза. Целта на хората, които стоят зад тази идея, е да бъдат обединени действащи организации, които да допринесат за реално развитие в областта на планинския туризъм.

“Планинският туризъм в България е в много трудно положение - хижите и заслоните се продават, подаряват и изоставят. Туристическата инфраструктура на много места е в плачевно състояние. В националните и природни паркове се усвояват средства по проекти, които не водят до нищо градивно. Не се предприемат мерки към нарушителите в защитените зони - движение на МПС, бракониери, иманяри. Планинската спасителна служба не разполага със средства за оборудване и бази, но спасява човешки животи почти всекидневно. Липсва планинарска култура сред голяма част от хората, което е предпоставка за неблагоприятно въздействие върху околната среда и първите резултати вече са налице” - се казва в съобщение на новоучредената организация.

В търсене на решение на посочените проблеми БПС организира Кръгла маса по проблемите на планинския туризъм. Тя ще се проведе на 2-ри декември, в Дом на Културата Искър (бул. “Кръстьо Пастухов” 23) в София, с начало 13ч.

Участниците ще могат да представят своите идеи, виждания и да посочат проблемите, за да бъдат намерени най-добрите решения.

От БПС посочват няколко примера за извършеното от членовете на сдружението през последните години: маркирани и почистени около 100 маршрута (в т.ч. по Е3 и Е8) с дължина 800 км; в момента се маркират и предстои маркиране на още толкова маршрута с дължина над 900 км; поставени над 600 указателни табели, предстои поставяне на още 800; на много места - подменени колове и поставяне на нови по трасета, където не е имало такива преди; много хижи вече имат интернет, уеб камери, метеорологични станции и соларни панели безплатно.

Основните цели, които учредителите и членовете на БПС си поставят, са:

● По-достъпни и приветливи планински пътеки;

● Възстановяване и изграждане на хижи, заслони и съпътстваща

инфраструктура;

● Промяна в мисленето на отговорните институции, свързани с планините и

планинския туризъм;

● Изграждане на планинарска култура сред хората, посещаващи планините в

България;

● Съхраняване на природата и съграденото в планините за поколенията;

● Обучения за младите хора, учениците и децата, работа по тяхното

приобщаване към природата и промяна на заседналия начин на живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33