Спартак Дерменджиев се „сдобрява“ с морето

Художникът Спартак Дерменджиев откри изложба „Море“ в столичната галерия „Стубел“.
Снимка: Ани Петрова

В студиото на „Графити по въздуха“ гостува художникът Спартак Дерменджиев, който откри изложба „Море“ в столичната галерия „Стубел“.

"Преди време, когато станах на 50 години, а това е време за равносметка, установих, че на млади години винаги , когато съм бил на море, след това са се случвали неща, които променят живота ми, а през последните години, дори и да съм ходил на море,  нищо след това не се случва, нищо не се променя. Зачудих се защо. Тогава ми хрумна, че морето или ми е обидено, или се е изморило, защото всички искаме да получим от него сили, щастие, всички взимаме, грабим от него и то колкото и да е могъщо, вероятно се е изтощило.  Казах си – морето или ми е сърдито, или ме е забравило. Тогава реших да му върна жеста. А как може да върне жеста един художник? С изложба, разбира се", обясни Спартак Дерменджиев.

Скулпторът е известен в последните години със своите виртуални скулптури, които изработва на компютър с дясната си ръка. Тази зима обаче получава болки в дясното рамо и решава да се посвети на рисуване и работа с материал, тъй като е левичар и тогава морската тема отново привлича вниманието му.

Изложбата съдържа 14 скулптури от печена глина, керамични пана, триизмерна скулптура на тема морски вълни, няколко скулптури във формата на пясъчни кули, картини.

"Защо човек отива на море? Защото, независимо от това дали е малко дете или не, той строи пясъчни кули. Детето строи кули от пясък, а възрастният човек строи мислени пясъчни замъци. Някакво преживяване се опитваме да изградим, което да остане, идва вълна, разрушава замъка, идва ново поколение, което строи нови замъци и така - кръговрат", добави художникът.

Чуйте цялото интервю на Светлана Дичева със Спартак Дерменджиев от звуковия файл.