Спартак Дерменджиев се „сдобрява“ с морето

Художникът Спартак Дерменджиев откри изложба „Море“ в столичната галерия „Стубел“.
Снимка: Ани Петрова

В студиото на „Графити по въздуха“ гостува художникът Спартак Дерменджиев, който откри изложба „Море“ в столичната галерия „Стубел“.

"Преди време, когато станах на 50 години, а това е време за равносметка, установих, че на млади години винаги , когато съм бил на море, след това са се случвали неща, които променят живота ми, а през последните години, дори и да съм ходил на море,  нищо след това не се случва, нищо не се променя. Зачудих се защо. Тогава ми хрумна, че морето или ми е обидено, или се е изморило, защото всички искаме да получим от него сили, щастие, всички взимаме, грабим от него и то колкото и да е могъщо, вероятно се е изтощило.  Казах си – морето или ми е сърдито, или ме е забравило. Тогава реших да му върна жеста. А как може да върне жеста един художник? С изложба, разбира се", обясни Спартак Дерменджиев.

Скулпторът е известен в последните години със своите виртуални скулптури, които изработва на компютър с дясната си ръка. Тази зима обаче получава болки в дясното рамо и решава да се посвети на рисуване и работа с материал, тъй като е левичар и тогава морската тема отново привлича вниманието му.

Изложбата съдържа 14 скулптури от печена глина, керамични пана, триизмерна скулптура на тема морски вълни, няколко скулптури във формата на пясъчни кули, картини.

"Защо човек отива на море? Защото, независимо от това дали е малко дете или не, той строи пясъчни кули. Детето строи кули от пясък, а възрастният човек строи мислени пясъчни замъци. Някакво преживяване се опитваме да изградим, което да остане, идва вълна, разрушава замъка, идва ново поколение, което строи нови замъци и така - кръговрат", добави художникът.

Чуйте цялото интервю на Светлана Дичева със Спартак Дерменджиев от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Визуално пътуване през историята - от големия взрив до промените в климата

Въведение в историята на нашия свят за малки и големи в илюстрации – енциклопедията „Хроники“ – Пътуване през историята вече е на книжния пазар. „Хроники” ни превежда през митове и легенди, започва от времената на първите живи организми и завършва в наши дни, когато светът е променен до неузнаваемост. Изданието илюстрира световната история от..

публикувано на 20.11.18 в 10:22
Българската шевица е не само красива бродерия, а разказ и символ.

„По шевиците ще ги познаете“ показва символиката на предците ни

„По шевиците ще ги познаете“ - така е озаглавена изложбата, която се открива днес  в Етнографския музей в Пловдив. Тя включва  представителна извадка от фондовете на  4 музея -  пловдивския  и регионалните исторически музеи в Шумен , Бургас и Смолян. Експозицията  отразява различните видове везбани украси с техните местни  характеристики...

публикувано на 20.11.18 в 07:19
Боян Ангелов

Съюзът на Българските писатели представя на 105-годишнината си 2 тома с творби на 700 автори

На 20-и ноември от 18.30 часа в  Зала 6 на НДК ще се състой юбилейно тържество под егидата на президента Румен Радев по повод отбелязването на 105-годишнината на Съюза на Българските писатели. За предаването “12+3“ по „Хоризонт“ председателят на СБП Боян Ангелов сподели, че на тържеството ще бъдат представени два тома – един с поезия и един -..

публикувано на 19.11.18 в 20:41

Дегустации на италиански сирена, паста и вино в седмицата на италианската кухня

От днес до 6-ти декември в Софийската опера и балет може да видите рисунки и модели на костюми от опери на Росини. Изложбата е част от седмицата на италианската кухня, която ще продължи до 25 ноември. Посланикът на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди обясни:  "Росини е много изтъкнат композитор, но той също така е бил много голям..

публикувано на 19.11.18 в 20:24
Мечът на хан Кубрат

Показват меча и пръстена на Хан Кубрат

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат ще бъдат показани през 2019-а година по предложение на премиера Бойко Борисов. Това е потвърдил министърът на културата Боил Банов след среща с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски, съобщиха от Министерството на културата. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Съвместно с най-големия..

публикувано на 19.11.18 в 16:20