Виктор Станчев, ЧЕЗ:

Временни прекъсвания на тока ще има през декември в част от крайградските райони на столицата

Смущенията ще са заради модернизация на електропроводите и монтиране на дистанционни електромери
Снимка: Борис Димитров

През следващия месец в част от крайградските райони на столицата ще има временни прекъсвания на тока през деня. Това се налага, за да няма чести спирания на електричеството в тези квартали и да се подобри услугата. В момента "ЧЕЗ Разпределение" извършва реконструкция и модернизация на електропроводите и монтира дистанционни електромери.

В интервю за предаването „Преди всички“ главният оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение" Виктор Станчев обясни:

„Инвестиционната ни програма е в размер, който ни позволява да инвестираме в иновации в мрежата. Това е различното от предходните програми. Въвеждаме в мрежата апарати, които ще ни позволят при възникване на аварийни ситуации бързо да ги локализираме и бързо да отстраним участъка, който е повреден, да не стоят клиентите без захранване и да минимизираме техния брой. Целта е поетапно да въведем такива съоръжения в мрежата, които да ни позволят да извършим бърз мониторинг на повредения участък, съответно той да бъде изключен дистанционно и да спестим времето, което до момента беше необходимо“.

Нововъведенията вече са започнали в източните райони на столицата, а тази година зоната е разширена и в западната част – Владая, Мърчаево, Горна Баня, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново. Станчев подчерта, че това са въздушни електропроводи. По думите му вече са стигнали до най-натоварените участъци.

Станчев отбеляза още, че тази година са започнали подмяна на електромерите, които ще позволят освен дистанционен отчет на показанията, но и прекъсване и включване на захранването. Ще извършваме денонощен мониторинг на параметрите на мрежата и ще можем бързо да реагираме при отклоненията.

„Докато трае този процес на подмяна на електромерите, настройване на системата също ще има кратковременни прекъсвания на захранването, за да може тази апаратура да се монтира и да се настрои. От 12 до 16 ноември в Бистрица, Железница, Горубляне, Бояна, Драгалевци и Симеоново очакваме смущения, които за една част ще бъдат краткотрайни, за други – малко по продължителни. Става въпрос за светлата част на деня“, обясни Станчев. Той добави, че през следващата година ще се разширяват районите – ще се включи и Кремиковци.

Голяма част от инвестицията вече е направена, каза още той и добави, че цялата сума е 6,6 млн. лв. Той увери, че подмяната на електромерите е за сметка на електроразпределителното дружество, а повишението на цената на тока зависи от регулатора. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Канада пуска вертикална 10-доларова банкнота

Централната банка на Канада пуска в обращение вертикална 10-доларова банкнота. Това съобщава сайтът на банката, който публикува в „Ютюб“ и видео, посветено на събитието. Надписите и изображенията на банкнотата са разположени вертикално. На лицевата ѝ страна ще бъде Виола Дезмънд, канадска активистка на борбата за граждански права, а на..

публикувано на 16.11.18 в 15:03
Карта на блоковете около Кипър с компаниите, получили лицензи за газови проучвания.

US компанията "Ексън мобил" започна сондиране за газ във водите до Кипър

Американската „Ексън мобил” започна сондирането за газ в кипърската офшорна зона. Очакваната новина обяви енергийният министър на Кипър Георгиос Лакотрипис след срещата си днес в Никозия с помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън. Първото проучвателно сондиране на „Ексън мобил” в кипърски води в участъка..

публикувано на 16.11.18 в 14:33

Валентин Христов за лихвоточките: Проблемът чака решение вече 29 години

Валентин Христов, председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, коментира в предаването "Хоризонт за вас" проблема с обезщетяването на притежателите на лихвоточки. "Проблемът не е решен вече 29 години", отбеляза Христов. Той уточни, че става дума за 160 000 влога. Засегнати са над 350 000 български граждани. "110..

публикувано на 16.11.18 в 13:57

Иван Дреновички: Държава, производители и търговци могат да влияят на цените на горивата

И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите, с които да влияят на цените на бензина и дизела. Тезата е на бившия директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички. По думите му, има начин цените на горивата да паднат с 20 стотинки за литър заради поевтиняването на петрола на световните пазари. „Това е възможно единствено..

публикувано на 16.11.18 в 07:50

Мерки за намаляване на цените на горивата, изискващи държавна намеса, обсъдиха представители на бизнеса и Томислав Дончев

Българската петролна и газова асоциация предлага да отпадне биодобавката към горивата през зимния сезон, както и да се оповестява себестойността на продуктите, за да има яснота в обществото за съществуващите ценови маржове. Това, според търговците, ще осигури прозрачност и по-ниски цени за крайния потребител. По-рано днес..

обновено на 15.11.18 в 18:28