Борислав Михайлов: Към момента Гаранционният фонд е стабилен

Снимка: БГНЕС

Догодина задължителната „Гражданска отговорност“ най-вероятно ще поскъпне, прогнозира в предаването „Преди всички“ председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов.

При несъстоятелност на застрахователя именно Гаранционния фонд трябва да покрие задълженията. Към момента Фондът е стабилен, имаме 58 млн., каза той, но добави:

„Ако няколко застрахователи обаче изпаднат в несъстоятелност, тогава тези 58-60 млн. са доникъде“.  

300 искове за около 100 млн. лв. са заведени след решението на ВКС, с което се разширява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение при смърт на пътя. Доказването на емоционална връзка между починал и наследници е много труден и деликатен въпрос, смята Михайлов и добави, че така всичко се изкористява.

Много се изкривиха нещата, подчерта обаче Михайлов и даде пример с внуче, което иска обезщетение за дядо си, който е загинал преди то да се роди:

„Заведена е такава претенция от неродено внуче към момента на събитието. Дядо му е починал. В мотивите и обосновката на тази претенция е това, че детето страда, защото като ходи на детската площадка баби и дядовци взимат другите деца, а неговият дядо го няма. Става въпрос за морал“.

Борислав Михайлов добави обаче, че трябва да се обърне внимание и на имуществените вреди при такива инциденти.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти от печата

Парното и токът няма да поскъпват поне до април, информира "24 часа". Обещанието е на председателя на държавния регулатор Иван Иванов след като "Булгаргаз" поиска ново увеличение на газа от 1 януари. Вестниците коментират оповестения вчера доклад на Европейската комисия по контролния Механизъм за сътрудничество. "Еврокомисията даде индулгенция на..

публикувано на 14.11.18 в 07:25

И за днес са заявени протести срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт

И за днес са заявени протести срещу високите цени на горивата и ниския жизнен стандарт. Снощи магистрала "Люлин" и пътен възел Даскалово бяха блокирани от протестно шествие на перничани. Недоволството си изразиха и в Бургас, Варна, Добрич, Хасково, Сливен, Стара Загора, Габрово. Днес ще се проведе и поредният протест на майки на деца с увреждания и..

публикувано на 14.11.18 в 07:02
Перничани блокираха за движение пътен възел „Даскалово” в знак на протест срещу високите цени на горивата

Перничани блокираха АМ "Люлин" в знак на протест срещу високите цени на горивата у нас

Протестите срещу високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на застраховката "Гражданска отговорност" продължават и днес в различни градове на страната. Демонстрации са планирани във Варна, Добрич, Хасково, Сливен, Стара Загора. Протестиращите в Перник блокираха магистрала "Люлин" в продължение на повече от два часа. Бунтът..

обновено на 13.11.18 в 21:36

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

"Новинарски час" - всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие. Във времето, когато голяма част от..

обновено на 13.11.18 в 19:17
Протест на майки на деца с увреждания пред Министерски съвет

Протест на майките на деца с увреждания отново призовава за оставката на Валери Симеонов

Пред Министерския съвет започна протест на майките на деца с увреждания и техните привърженици.  В началото на протеста организаторите от инициативата "Системата ни убива" отбелязаха малкото хора, които са дошли тази вечер, но отново призоваха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради обидните му думи към майките на деца с..

публикувано на 13.11.18 в 18:49