Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безлов: Около 120 000 души са получили български документи, въпросът е какъв процент са без произход

Не знам доколко бърза проверка може да покаже процента от подобни нарушения, защото знаем за някакъв брой сънародници от български произход, които са получили документи – 115-120 000 души. Въпросът е какъв процент от тези документи са на хора без произход. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Тихомир Безлов – старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, по повод разпоредената от министър-председателя Бойко Борисов проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани през последните пет години. Българските документи за самоличност са станали ценни още с отпадането на шенгенските визи, коментира анализаторът:

„Сега темата са българите в чужбина, но има и други канали, които периодично се коментират, например бракове, чужди студенти… Не знам дали тази група ще влезе в това изследването. При инвеститорите също е интересен въпросът доколко действително техните инвестиции са реални, има ли някакви форми на заобикаляне. Гледаме като статистика, че те са много малко като брой“.

Темата с неистинските документите за самоличност е актуална в целия ЕС, каза Безлов и се позова на журналистическо разследване за цените на паспорт в различните европейски страни, обхванало Унгария, Полша, Румъния и др. Според това изследване, българските документи са били „относително евтини“.

Ако българското гражданство е било неправомерно дадено, би трябвало документът да може да се анулира, смята Безлов. Въпросът е как това може да се докаже.

„Един от проблемите е, че този тип документи създават проблеми – периодично се коментират в западноевропейски медии, а предполагам и между службите – за рискови лица, които минават през тези канали. Всъщност, по-скоро проблемът е да не генерирате нови рискове“.

Безлов изрази опасения, че заради скандала с документите, най-вероятно процедурата за получаването на българска самоличност е спряла дори за изрядните ни сънародници. 

Интервюто на Диана Янкулова с Тихомир Безлов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът възложи проверка на българските паспорти, издадени на чужденци през последните пет години

Министър-председателят Бойко Борисов е възложил на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години...

публикувано на 19.11.18 в 14:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител...

публикувано на 26.04.24 в 18:58