Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерактивна изложба на военни униформи - достъпен преразказ на историята за деца

Снимка: Добромир Видев

Военноисторическият музей в София показва военни униформи в изложба за деца. Поводът е 140-тата годишнина от създаването на Българската армия. 

В рамките на изложбата третокласници влязоха в ролята на екскурзоводи за други третокласници:

"От изложбата ще разберем повече за това какви родове войски е имало в армията ни, с какво са били облечени и други интересни неща. Имало е няколко родове войска - пехота, кавалерия артилерия, моряци, авиация. Всеки род войска е имала различни задачи и затова са били облечени различно."

Директорът на военния музей в София доц. д-р Соня Пенкова отбеляза, че и интерактивните игри в изложбата са подходящи и за по-големите и ги призова да доведат децата си: 

"Идеята на изложбата е да направим един подарък на децата, на нашата най-малка публика, която е и много вярна. Всяка година по Коледа ние имаме изненади за тях. Тази година решихме изненадата да бъде една изложба. Тя показва един лесно възприемчив от децата модел на разказ на военната история, интерактивен, чрез фигурки."

Майката на Борислав, който подрежда интерактивен пъзел, определя преживяването като полезно за детето, защото така то ще се запознае с историята на армията. „Всеки трябва да помни своята история, за да може да избягва грешки в бъдеще“, смята тя. И допълва със съжаление, че в училище не показват на децата подобни неща.

А какво отношение може да се формира, демонстрират Христо и Денчо. Христо е от Класическата гимназия, а Денчо е студент. Двамата присъстват на детската изложба за армията, но с друга цел - като съадминистратори на група за военни униформи, те ги разглеждат заради детайлите. 

"Решихме, че трябва да се създаде някаква група, която да помага на хората повече да разбират за униформите, понеже униформите за някои хора са - зелен цвят и каска на главата. Има нещо, което много хора не забелязват, а това са дребните части по униформите - било то цветовете, пагоните, петлиците и така нататък", отбелязва Христо.

"Психологическият ефект най-вече идва от поведението на самия войник, а със самата униформа само подпомагаме този ефект. Според  мен, най-ефектните са тези от късния 19 век, преди Втората световна, да кажем, и в началото на 20 век. Те са били по пищни, по-помпозни. Войникът е трябвало да изглежда страшен на бойното поле."

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39