Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2018: Северна Корея излезе през спорта от дипломатическия фризер

Лидерите на Северна Ким Чен-ун (вляво) и на Южна Корея Мун Дже-ин се поздравяват на демаркационната линия в демилитаризираната зона между двете държави.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колко политика има в спорта? Ако погледнем назад, историята на Олимпийските игри е пребогата на примери за тясната връзка между политиката и спорта. Игрите в Берлин през 1936 г. Или двете последователни Олимпиади 1980 в Москва и 1984 в Лос Анджелис, останали в историята с политически мотивираните бойкоти. Изпращаме олимпийска година. Зимните игри в Пьончан дадоха тона за една година на безпрецедентни дипломатически пробиви на Корейския полуостров.

Още в първия ден на 2018 г. лидерът на КНДР Ким Чен-ун обяви в телевизионна реч, че страната му има намерение да участва в Зимните олимпийски игри в Република Корея. Няколко дни по-късно стана ясно, че Северът и Югът са се съгласили да възстановят горещата линия между двете армии, с която драстично се намали риска от инциденти на демилитализираната зона.

Горещите новини продължиха и през мразовития февруари, когато севернокорейски атлети и официална делегация участваха в откриването на 23-ата зимна олимпиада в Пьончан. Южнокорейският президент Мун Дже-ин откри Олимпиадата с думите:

„Чудесен пример за силата на спорта да обединява хората е съвместното излизане на стадиона тази вечер на делегациите на олимпийските комитети на Република Корея и на Корейската народнодемократична република. Благодарим ви!“.

Засилената дипломатическа активност на полуострова привлече вниманието на Китай, който е традиционен партньор на КНДР. Ким Чен-ун направи своето първо официално международно посещение в Пекин през месец март, което бе пазено в абсолютна тайна до неговото завръщане в Северна Корея. Срещата му с президента Си бе ясна индикация, че дипломацията набира инерция и се подготвят по-задълбочени контакти на Пхенян със света.

Безпрецедентната среща между лидерите на двете Кореи в граничното село Панминчжон в края на април се превърна в най-важното събитие на полуострова за последното десетилетие. Радушното и приятелско отношение между Ким и Мун ясно демонстрираха желанието и капацитета на двете страни драстично да намалят напрежението помежду си.

По този повод севернокорейският лидер каза:

„Срещнахме се неочаквано днес заради важната Декларация от Панминчжон и многото споразумения, които постигнахме. Ние трябва да продължим да дискутираме как да поемем пълната отговорност за тяхното изпълнение“.

Пхенян продължи с дипломатическите увертюри и през май, като разруши елементи от своята ядрена програма пред очите на световните медии. Въпреки, че някои наблюдатели отбелязаха, че това са обратими действия, КНДР бе готова на всичко за да гарантира следващата грандиозна дипломатическа стъпка.

На 12 юни Ким Чен-ун стана първият лидер на Северна Корея, който се срещна с действащ американски президент. Самата среща бе добре организиран дипломатически театър, който легитимира Ким като равнопоставен на американки президент. Съгласуваната декларация бе с пожелателен характер, без да допринесе материално за сближаването между двете страни.

Срещата отново демонтира нивото и тона на американската външна политика, олицетворени от президента Доналд Тръмп.

„Срещата ми с председателя Ким беше честна, пряка и продуктивна. Успяхме да се опознаем добре за много ограничено време, при много сериозни обстоятелства. Готови сме да започнем нова история, да напишем нова глава между нашите нации.“

Прагматичният подход, зад закрити врата, цели използването на дипломатическата инерция за постигането на конкретни цели. Работата ще продължи до самият край на годината, когато се очаква да се свържат железопътните системи на двете страни. Какво ще пътува по тези линии остава да разберем през 2019.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52