Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Велев: Лекарската професия е особена магия

В АГ болница "Шейново" лекуват новородени със сърдечни и зрителни проблеми

| обновено на 23.12.18 в 08:31
Снимка: bnt.bg
Две на 1 000 е перинаталната детска смъртност в АГ болница "Шейново" в София, какъвто е процентът в скандинавските страни, но в Сливен тя е 13 на 1 000, което е катастрофа. Това заяви пред "Хоризонт" д-р Румен Велев, изпълнителен директор на АГ болница "Шейново" в столицата. Той е категоричен, че жените, заплашени от преждевременно раждане, трябва да бъдат откривани доста по-рано и насочвани към специализирани болници, които да могат да положат грижи за недоносените им деца. В предаването "Рано в неделя" д-р Велев съобщи, че предстои здравното заведение да се сдобие с висок клас ултразвуков апарат, за да се прецизира диагностиката.

"Ние трябва да променим подхода към пациента още когато детето е вътре в утробата на майката, а не след това. Трябва да търсим и да откриваме своевременно някакви аномалии, генетични заболявания, за да не стигаме до това ние да раждаме дете, което вече ще бъде вече мъртвородено или ще почине малко след като се роди, защото има малформации, които са несъвместими в живота. Още повече, че пък някои от нещата е възможно, когато те бъдат открити, да бъдат лекувани още когато бебето е в утробата на майката", посочи лекарят. 

В първа АГ болница „Шейново“ в София лекуват новородени със сърдечни и зрителни проблеми, обясни д-р Велев. Той допълни, че всички развити страни насочват ресурси към развитието на феталната медицина. 

"Много е особено чувството, когато усетиш, че с това, което ти правиш, резултатът, който се получава накрая, е цената на един живот, на едно новородено дете. Това е уникално, с нищо друго не може да се сравни, защото просто такъв е животът. Проследяването на бременността и всички дейности, които ние извършваме, свързани с нея, целят едно единствено нещо - целят да се роди здраво дете. За голямо съжаление не само в България, а и в световен мащаб процентът на недоносените деца не намалява. За голямо съжаление ние губим деца, които не могат да бъдат родени или не се раждат, защото нещо им се случва по време цялата бременност", коментира Велев.

"За голямо съжаление губим деца, които много рано след раждането умират или деца които умират, малко по-късно след раждането, в рамките на първите един, два месеца или в рамките на една година. Тези показатели са важен критерий и мерило за нивото на здравеопазване в една страна", допълни д-р Велев.

За Румен Велев лекарската професия е особена магия:

„Акушерството е изключително голяма магия. От една клетка след девет месеца се получава едно човече и през този деветмесечен период ти трябва да проследиш всичко, което се случва, дали се случва както трябва, дали има опасности, които го грозят, дали нещо не е както трябва – да го предвидиш. Проследяването на една бременност е изключително важно нещо, с много рискове и фактори, които могат във всеки един момент да повлияят. Ти трябва да бъдеш нещо като следовател, изследовател, като аналитик, който да предвижда всичко това, което може да се случи, да го предвиждаш и да предприемаш някакви мерки, които да го превантират."

Голяма част от пациентите са в моето сърце. С тези хора понякога прекарвам повече време, отколкото с моето семейство, признава лекарят, който си дава сметка, че има „особена професия“:

„Там много трудно можеш да кажеш „Аз работя до два часа и след това вече нищо не ме интересува. Работното време е много относително, просто защото пациентът няма как да разбере, че той трябва да боледува до два часа, или до три часа, или до пет. Неговото страдание се явява във всеки един момент и когато то се яви, той очаква да получи адекватна помощ.“

Д-р Румен Велев даде примери с лекари на пределна възраст, които продължават да работят именно заради посветеността си на професията. 

Интервюто с него можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06