Книгата "Junction" - история за откриването на нова планета

Даниел Бенсен
Снимка: Иван Русланов

Разговор с приятел – морски биолог събужда въображението на писателя Даниел Бенсен, за да напише книгата си Junction. Преди представянето на романа си Бенсен сподели за БНР:

„Имаше разговор между мен и моя приятелка, която е морски биолог. Тя се чудеше какво би станало, ако открием нов континент на Земята – дали ще го унищожим, или ще се отнасяме към него много по-добре. Написах история за откриването на нова планета, като в началото на романа поставих въпроса – какво правим с тази нова планета? Точно в тези моменти се забавлявах най-много, докато разказвах за различните извънземни, живеещи на тази планета. В книгата откриваме начин да стигнем до нова планета, която носи името Джънкшън, казва се така, защото има много червееви дупки – някои от тях водят до Земята, а други до съвсем различни места. Животните и растенията, които попадат на планетата, развиват собствени екосистеми“.

„Хората знаят различно количество техническа информация за жанра фантастика“, каза за „12+3“ Даниел Бенсен и обясни:

„Написах Junction, за да могат хората да я оценят, без да знаят кой знае колко за биологията, но биологията, която използвах в книгата, е реална. Исках да направя извънземните колкото се може по-реални. Единият от героите е биолог, който обяснява тези неща“.

„Усилено работя за български превод, защото живея тук и искам приятелите ми и семейството ми да прочетат книгата на български“.

„Едно от нещата, които ме впечатлиха на българския книжен пазар, беше колко много българските читатели обичат фантастиката и фентъзито“, каза още Даниел Бенсен.

Премиерата на книгата е на 10 януари от 19.00 часа във FOX book café в София.