Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жълтите жилетки“ нахлуха в правителствена сграда, над 50 000 по френските улици

| обновено на 06.01.19 в 00:46
Полицията се опитва да разпръсне "жълтите жилетки" на "Шанз Елизе" на един от протестите им в края на 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инциденти избухнаха във Франция по време на осмия пореден протест на движението на т.нар. "жълти жилетки". Протестиращи нахлуха в сградата на министерство в Париж. Досега в хаоса на протестите загинаха десет души, а десетки бяха ранени. 
Френският президент Еманюел Макрон осъди "крайното насилие срещу Републиката и нейните пазачи и символи", проявено на днешния протест на "жълтите жилетки". Той обеща справедливи наказания за извършителите на безредиците.


Прокуратурата е започнала разследване във връзка с  нападението на министерството на връзките с парламента, заради което беше евакуиран говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво. Портата на сградата е изкъртена, счупени са прозорци и служебни автомобили. "Нападението е срещу Републиката и нейните институции" - заяви министърът по Франс енфо, добавяйки, че силата е на страната на закона. Инцидентите днес бяха многобройни, в центъра на столицата отново бяха опожарени автомобили и скутери, в провинцията е имало опити за нападни на обществени сгради. 
Над 50000 са протестирали в страната - това прави около 1 човек на населено място, заключи в края на ден вътрешният министър Кристоф Кастанер. 

Започнали с блокади срещу поскъпването на горивата, което президентът Макрон отмени, протестиращите разшириха исканията си за повече социална справедливост. Появяват се и идеи за оформянето им политическа формация.

За "жълтите жилетки" днешният протест е надежда за нов тласък на влияние през следващите месеци.

Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, която прегради пътя им към Националното събрание. Подпалени бяха ресторант-кораб на Сена и скутери в центъра на града.

“Омръзна ни да бъдем размотавани от тези, които са на власт, Макрон каза, че сме нищо, и че сме тълпа, пълна с омраза, въпреки че днес с протеста си показахме нещо невероятно, мирно и не създаваме проблеми“, заяви протестираща.

Освен митингите "жълтите жилетки" направиха опит и за няколко събрания, за да обсъдят бъдещата си тактика. Те не изключват идеята за представяне на европейските избори, без да имат съгласие засега. Според проучвне на "Одокса" 55% от французите симпатизират на движението. 

Във Фейсбук протестиращите отправиха открито писмо до президента Еманюел Макрон и нарекоха „политически“ ареста на импровизирания им лидер Ерик Друе по време на последната демонстрация. 

Проучванията сочат, че не е стихнала подкрепата за протеста на „жълтите жилетки“ (55%), като повечето французи настояват за намаляване на данъците и мерки срещу бедността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55