Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалба заради изказването на Каракачанов в село Войводиново е получена в КЗД

| обновено на 09.01.19 в 18:58
Снимка: Ани Петрова, БНР
В Комисията за защита от дискриминация е получена жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът за жалбата е изказването на Каракачанов, направено в село Войводиново и свързано със събитията там. Жалбата е изпратена от Сдружение „Единство“ - Хасково, съобщават от Комисията.

Във Войводиново, където беше на посещение във вторник, вицепремиерът заяви, че "циганите са станали изключително нагли" и „трябва да се направи цялостна програма за решаване на този цигански въпрос", която според него трябва да съдържа „тотално обвързване на социалните помощи с образование и с труд“, както и трудово-образователна повинност.

Каракачанов заяви, че стои зад изказването си: 
"А вие как ги наричате? Така ги наричате! И на какво основание вие смятате, че аз ги наричам по някакъв грешен начин - по решение на Светия синод ли, на ООН? Даже ще ви кажа, че много меко реагирах. Опитах се да бъда много дипломатичен и да се съобразявам с това, че съм вицепремиер в правителството, иначе щях да кажа много други неща, защото не може никой, без значение какъв цвят на кожата има, какво вероизповедание има или какъв етнос е, да смята, че може да бие полицаи и военни. Това няма как да се случи и няма да се случва! Аз няма да мълча, докато съм министър на обраната в тази държава. Отидете и вижте момчето на какво са го направили. Той ли е виновникът, или е жертвата, кого да защитавам аз - престъпниците ли?"
Очаква се още утре да бъдат премахнати 15 опасни за обитаване постройки във село Войводиново, където беше пребит военнослужещ. Каракачанов поясни, че проверката на пожарната и енергоразпределителното дружество е показала, тези постройки са непосредствено опасни за обитаване. За останалите незаконни постройки ще има процедура по събаряне от ДНСК.

“Ромската общност и ромските махали и гета никога не са били така сегрегирани, както са в момента“, каза пред БНР Ганчо Илиев, председател на УС на Сдружение "Свят без граници".

„През годините с моделите за интеграция и във връзка с това, че България е приела на 33 документа за справяне с този проблем, ефективни и качествени дългосрочни резултати няма как да се случат„, посочи още той в интервю за предаването “12+3“.

“България е приела стратегия, която е действаща и е нормативен документ, който визира промяната и справянето с проблема. Той е част от международно споразумение и трябва по някакъв начин да сработва, но ако се загледаме внимателно в профила на участниците в ромската общност за тези случаи, които се случиха сега във Войводино, в Мъглиж, в Русе, в Асеновград - това са едни млади хора, които определено през годините не са били достатъчно мотивирани да бъдат образовани“, поясни той . И живеят в тези сегрегирани общности, в които не са получили визията за това как трябва да имат отношение по това, което се случва в обществото.

За много голямо съжаление ромският проблем се е превърнал в един много добър бизнес за експерти по ромска проблематика от неромски произход, посочи още той.

“Това което се е случило, не е прецедент. Ако проверите новините, даже седмица преди това, тук в София на ул. “Сребърна“ има такъв бой на пешеходна пътека, каза доц. Алексей Пампоров  пред БНР.

“Напрежението ескалира, защото се подклажда от лица като Каракачанов. Неговото изказване е абсолютно безотговорно, то е рисково от гледна точка на социалния мир“, посочи още той в интервю за предаването “12+3“. “Неговото говорене е криминално деяние по смисъла на член 162 от Наказателния кодекс“, допълни още той.

“Има доста неясноти дори аз бих ги сложил в графата спекулации относно самия акт на извършването на това издевателство и този побой“, коментира пред БНР ген. Димитър Шивиков.

“Дори често срещаме в мрежите под формата на коментари “какъв бил този командост, пародия, артисти“ и такива подобни неща. На което се противопоставям. Ефрейторът Димов аз го познавам бегло. Независимо кой каква подготовка и способност има, когато бъде нападнат в гръб, без да очаква съответното нападение, той ще бъде безпомощен“, каза още в интервю за предаването “Нещо повече“ ген. Шивиков.

Имало е пререкания и негова страна той прави забележка на някакво дете, което пресича изневиделица пред колата и той спира да му направи забележка. На това място се оказват двамата побойника. Влизат в пререкания и явно той вижда, че няма смисъл да спори с тях и тръгва да се качва в колата. Той е с гръб в този момент и получава удар в задната част на главата, в тила….

“Това, че военните, полицаите са подложени на безнаказан терор, е супер политика. Това не може да не е политика и би трябвало да намери политически отзвук, отзвук ва работата на институциите и т.н“, каза пред БНР проф. Александър Маринов.

Защото за съжаление сигурно пострадалият командос щеше да има още по-големи проблеми, ако беше показал способностите си и беше ги набил, коментира още той в интервю за предаването “Нещо повече“. Това също е част от политическия вакуум. Не може властта да няма правото да се самозащитава от нападение с оръжие, продължи той.

Смачкан е статусът на военнослужещите, оттам на армията, на полицията и това има много тежки последици за обществото, тъй като те не са в състояние да си вършат работата.


Интервютата може да чуете от звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Каракачанов посети махалата заедно с кметовете на селото и на община Марица с шефа на ОД на МВР

Каракачанов: Незаконните постройки в ромската махала на Войводиново ще бъдат събаряни по най-бързия законов начин

Опасните и незаконни постройки в ромската махала във Войводиново ще бъдат събаряни по най-бързия законов начин. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който посети селото и се срещна с местната администрация след..

публикувано на 08.01.19 в 14:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52