Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Кирил Досков: България се развива много добре в областта на катеренето

6
Кирил Досков
Снимка: Личен архив



Тази седмица алпинистът Кирил Досков, който емигрира от България преди 30 години, представи в София своите спомени за славните години в този спорт и за хората, които са били част от неговия път. Презентацията “45 години планини и приятели”, организирана от Банско филм фест, събра в Полския институт 4 поколения алпинисти, приятели и почитатели на Кирил Досков. 

През 1974 г., на 16-годишна възраст, той изкатерва първия си маршрут по алпийски способ на Витоша, Комините. Следват 10 години активно катерене - в България и чужбина, което го подготвя за Еверест. На 9 май 1984 г., в рамките на националната експедиция, Кирил Досков и Николай Петков изкачват най-високия връх на планетата по Западния гребен, т.нар. Жесток път, като разстоянието от щурмовия лагер (на 8120 м) до горе (8848 м) преодоляват за едва 6 ч. и 10 мин. После слизат от юг и по този начин правят пълен траверс на масива, наречен по-късно „Българския траверс”. На връщане дори спасяват от сигурна смърт Методи Савов, като му подават кислород и го свалят към Базовия лагер.
В България момчетата от националната експедиция са посрещнати като герои.
Кирил Досков, Еверест, 1984 г.Николай Петков, Еверест, 1984 г.
"Не толкова славата, на мен специално ми повлия фактът, че съм успял да постигна нещо в една определена област, което ми даде вътрешна увереност, че мога да направя нещо и в друга област... Успех, който ти дава база да предприемаш неща, без да имаш страхове или колебания" - казва Досков.
Още същата година, след Еверест той и Николай Петков правят скоростно изкачване на Американската диретисима на Пти Дрю в Алпите. 

За приятелството си с Досков Николай Петков споделя:
"Заедно изживяхме доста интересни неща, а когато хората изживяват нещо заедно, обикновено се сприятеляват. С Кирил нещата са винаги много екстремни. Повечето неща, които съм правил с него, са били някакъв вид спортно постижение... Приемаме, че трябва да се движим бързо и че трябва да преминем през някаква граница, която ни отделя от комфорта, а това във всеки спорт е най-важното - трябва да е отделено от комфорта, иначе не е постижение".
Кирил Досков и Николай Петков, Белмекен, 2003 г.
В края на 80-те, когато набира скорост в алпинизма, Кирил Досков емигрира в Германия, за да продължи образованието си там. Завършва геология и докато прави магистратурата си в Ерланген, Франкенюра - меката на скалното катерене в Германия, тренира с легендите Волфганг Гюлих и Курт Алберт*.
Волфганг Гюлих и Курт Алберт

Днес Кирил Досков живее и работи във Франция. Спортува предимно, за да поддържа добро здраве, като от време на време се връща към катеренето. Последният път, когато е бил на скала, е било по време на миналогодишното издание на Банско филм фест, на Изворите.

Казва, че в момента българското катерене се развива много добре, а що се отнася до чистия алпинизъм - липсва малко ниво, по много причини.

Интервю с Кирил Досков и Николай Петков чуйте в звуковия файл.
----
* Волфганг Гюлих (1960-1992 г.) прокарва първите маршрути в света от категориите 8b (“Kanal Im Rücken”, 1984 г.), 8b+ (“Punks In The Gym”, 1985 г.), 8c (“Wall street”, 1987 г.) и 9a (“Action Directe”, 1991 г.).

За да се подготви за “Action Directe" 9а, по който има няколко динамични прихващания с малки дупки за един-два пръста, изобретява т. нар. campus board, станал по-късно популярен по цял свят, и създава специална тренировъчна програма.

Изкатерва премиерно маршрути в Каракорум, Пакистан и в Патагония. Катери соло и фрий в Йосемити. Дубльор е на Силвестър Сталоун във филма “Катерачът”. На 29 август 1992 г. претърпява автомобилна катастрофа в Германия и два дни по-късно почива в болница.

Курт Алберт (1954-2010 г.) от учител по физика и математика в даден момент от живота си става един от пионерите в свободното катерене. В началото на 70-те години на ХХ век създава нов стил, в който въжетата и осигуровките служат само за сигурност, но не и в помощ на катерача. Прокарва маршрути по 100 от най-големите стени в света, сред които Гранд Жорас и Северната стена на Айгер. Неговото свободно катерене набира популярност не само в Германия, но и по света. Рисува червени точки по маршрути, преминати от него свободно и така полага основите на стила "ред пойнт". На 26 септември 2010 г. пада от 18 метра височиа от виа ферата по време на снимки в Германия. Почива два дни по-късно в болница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Текпетей със счупен крак, Дерменджиев се ядоса

Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев даде мнението си след победата с 2:1 над Карабах в третия предварителен кръг на Шампионска лига. Бившият национален селекционер изрази недоволство от решенията на главния съдия в мача. "Мисля, че играхме добър футбол и по добър начин спечелихме мача. Всеки отбор си има тактика, Карабах е офанзивен отбор, който..

публикувано на 06.08.24 в 21:25
С човек по-малко Лудогорец записа успех срещу Карабах в квалификациите на ШЛ

С човек по-малко Лудогорец записа успех срещу Карабах в квалификациите на ШЛ

Лудогорец постигна ценен успех с 2:1 като гост на Карабах в първи мач от третия квалификационен кръг в Шампионската лига. Първата по-сериозна възможност пред домакините дойде в 7-ата минута, когато Абдела Зубир напредна и центрира остро по земя, след което Жуниньо опита да засече, но Оливие Вердон успя затрудни бразилския нападател. Две минути след..

публикувано на 06.08.24 в 21:20
България с първа загуба  на Евро 2024 по волейбол за жени до 20 години

България с първа загуба на Евро 2024 по волейбол за жени до 20 години

България допусна първа загуба на европейското първенство по волейбол за жени до 20 години. Във втория ден от шампионата в зала "Христо Ботев" българките отстъпиха срещу Белгия с 0:3 гейма, в  отделните части 23:25, 19:25, 18:25 точки.  Селекционерът Борислав Крачанов пусна в игра стартов състав: Маргарита Гунчева, Елена Коларова, Виктория Коева, Ива..

публикувано на 06.08.24 в 20:38
Джанлоренцо Бленджини

Бленджини влиза в щаба на националите U20

Селекционерът на мъжкия ни национален отбор Джанлоренцо Бленджини ще влезе в щаба на тима за младежи до 20 години, съобщава volleyweek.bg. Бленджини ще пътува с отбора за Балканиадата във Върнячка баня (Сърбия) която ще бъде от 12-и до 16-и август (от понеделник до петък). Вероятно италианският специалист ще бъде консултант и анализатор на младите ни..

публикувано на 06.08.24 в 20:19

Валентина Георгиева: Все още не мога да осъзная какво направих

С цветя и балони малките гимастички от клуб по спортна гимнастика "Левски - Спартак", техните родители и състезателките от женския ни национален отбор посрещнаха на летище "София" Валентина Георгиева и нейния треньор Филип Янев.  Уважение към двамата засвидетелстваха и президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев,..

публикувано на 06.08.24 в 16:07
Айк Мнацаканян ще се бори след 12:30 часа.

Трима българи на Олимпиадата в Париж днес

Трима българи ще вземат участие в състезанията от 11-тия ден на олимпийските игри в Париж.  В лекоатлетическият турнир в 12.15 часа започва квалификацията в скока на дължина при жените с участието на Пламена Миткова.  Квалификационната норма е 6,75 м или 12-те най-добри резултата. Миткова е с четвърти най-добър резултат за сезона от всички..

публикувано на 06.08.24 в 08:11
Валъри Олман

Валъри Олман защити олимпийската си титла в мятането на диск

Американката Валъри Олман стана за втори пореден път олимпийска шампионка в мятането на диск за жени. На "Стад дьо Франс" в Париж 29-годишната Олман бе категорично над конкурентките си и дублира златото си от Токио с резултат от 69,50 метра.  Олман, в чиято кариера липсва само световната титла, направи четири успешни опита, като и четирите бяха над 68..

публикувано на 06.08.24 в 06:44