Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Бурята“ в Европарламента след отхвърлената сделка за Брекзит

70 дни до Брекзит новините от Лондон предизвикаха вълна от бурни изказвания от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, с ясното послание, че топката е в полето на Обединенто кралство и че ако някой отстъпва, това няма да бъде Брюксел.

След като след две години и половина преговори и 600 страници споразумение отговорът на въпроса по кой сценарий ще се развият след 29 март отношенията между Евросъюза и Великобритания все още тъне в гъста лондонска мъгла, евродепути поискаха биртанският парламент най-накрая да избере път, по който след този срок ще се развият двустранните отношения и предупредиха, че Брекзит без договор е възможно най-лошият сценарий за всички.

"Необходимо е да се намери изход от тази задънена улица", призова пред евродепутатите главният преговарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние, който беше посрещнат с аплодисменти в пленарната зала в Страсбург.

Той посочи, че следващите стъпки трябва да бъдат очертани от британското правителство и че никога досега рискът от напускане на Великобритания без споразумение не е бил толкова голям:

"Нека припомня, че ЕС и ЕП са готови да договорят ново споразумение с Обединеното кралство, ако Лондон е готов да преосмисли собствените си червени линии и иска споразумение с Брюксел, което да е нещо повече от търговска сделка".

Чe излизането на Великобритания от Европейския съюз се доближава до варианта без договор, предупреди и председателят на Европарламента Антонио Таяни:

"Вървим към сценарий Брекзит без сделка. Британското правителство ще трябва да промени своите червени линии. Ние сме отворени за преговори".

Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП, заяви, че няма място за предоговаряне на споразумението с Лондон, а следващият ход е в ръцете на британския парламент:

"Моля ви, кажете ни какво искате да постигнете, дайте ни ориентир и Европа е готова да продължи разговорите по споразумението. Не виждам място за маневри и за предоговаряне".

Според евродепутата Роберто Гуатиери от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите време е британците да се произнесат на нови избори или на нов референдум:

"Знаем какво не иска британският парламент, но 70 дни преди Брекзит не знаем какво иска британският парламент. Брекзит е историческа грешка. Чл. 50 гласи, че решението може да бъде отменено. Може би е време хората да се произнесат на едни нови избори или на нов референдум. Ако е необходимо да се удължат сроковете по тези процедури, ние няма да възразяваме, но това трябва да стане с ясна цел. Британското правителство има нужда от стратегическо ясно мислене, както и да набележи пътя си от сложната ситуация".

Лидерът на либералите и координатор по Брекзит в Европарламента Ги Верхофстат предупреди, че  решение трябва да бъде намерено преди европейските избори, защото удължаване на действието на чл. 50 ще създаде казус с евровота през май.

"Не става дума вече само за препирня вътре в Консервативната партия. Става дума за екзистенциален проблем за британците и за бъдещето на Великобритания. И не че е моя работа като скромен белгиец да поучавам
британците какво да правят, но смятам, че е време да кажем на британските ни приятели, че за доброто на Великобритания е време партиите в британския парламент да си подадат ръка за сътрудничество, така както ние го правим в Европейския парламент от ден първи, за да бъдат дефинирани новите отношения между Евросъюза и Обединеното кралство и за да бъдат преосмислени "червените линии".  Ако Обединеното кралство иска да продължи действието на чл. 50, това означава, че ще влезем в изборния период на европейските институции, а това само ще влоши несигурността".

Британският евродепутат Саид Камал, лидер на групата на Европейските консерватори и реформисти, сравния Евриосъюза с образа на хотел Калифорния от едноименната песен на Игълс:

„Европейският парламент е пред избор: може да не прави нищо, готвейки се за Брекзит без сделка, да играе на хазарт, че някак Брекзит може да бъде спрян или да отговори на страховете в общественото пространство. Не трябва да забравяме, че големият залог са гражданите, а не политиците“.

Не всичко в отношенията между Лондон и Брюксел е само бизнес, напомни Белгийският евродепутат Филип Ламбер, председател на Групата на Зелените в Европейския парламент:

"Много беше казано в тази дискусия за икономиката и за бизнеса. Бих насърчил всички и от двете страни на Ламанша да не забравят 3-те милиона европейски граждани във Великобритания и 2-та милиона британски граждани от другата страна на канала, защото те стават заложници на този казус. Това трябва да ни напомни, че политиката и демокрацията са и трябва да останат в полза на хората“.

Евродепутатът и бивш лидер на британската еврофобска Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж заяви, че не се страхува от втори референдум и се закани:

“Имате велика традиция тук, нали, видяхме го в Ирландия, в Дания, да карате хората да прегласуват решенията си. И ако се стигне до удължаване на действието на чл.50 и битката продължи на територията на евроизборите, ние ще я спечелим. А изненадата ще е още по-голяма, ако има втори референдум. Британците може и да са пасивни, но ако бъдат притиснати, се пръвръщат в лъвове. Ще бъдем още по-целеустремени. И ако има втори референдум, ще го спечелим с още по-голямо мнозинство“.
Репортажът може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава,..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София -град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18

Директорът на АЗ: Ще видят, че държавата мисли за тях и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица-Изток, съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. „Установени са кои са работниците и са направени 4 информационни дни, на които дойдоха..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за военните..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52