Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти прогнозират приближаването на нова глобална рецесия и поредна миграционна вълна

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Часовникът отмерва времето до следващата глобална рецесия. Стъпките й вече се чуват все по-отчетливо, а докато чакат да почука на вратата, световният бизнес елит и малка част от политическите лидери се събраха за поредна година в красивия швейцарски курорт Давос, за да обсъдят предизвикателствата пред света.

Глобалната икономика и променящият се климат обаче тази година не интересуваха нито президента на Съединените щати Доналд Тръмп, нито френския държавен глава Еманюел Макрон.

Без дори да забележим, екологичните проблеми са тук и водят след себе си невиждани досега последици. Те ще бъдат и поводът за следващата миграционна вълна, много по-голяма от тази, заради която президентът на Съединените щати Доналд Тръмп иска да построи стена по границата с Мексико.

"По-голямо влияние може да се усети през политиката на Съединените щати. Ако фискалната политика не подпомага достатъчно растежа, това ще има пряко влияние върху Европа. Друг проблем може да дойде по линия на политиката на Федералния резерв. Би било изключително позитивно, ако ФЕД се откаже от последващи повишения на лихвените равнища. Това ще има положителен ефект и върху финансовите пазари в глобален мащаб, и върху случващото се в Европа",  заяви за "Събота 150" Дженифър Макюън, главен икономист за Европа на "Capital Economics". Дългосрочните рискове обаче не вълнуват толкова политиците, които имат свой собствен фронт.

В Пекин президентът Си Цинпин предупреди за "черни лебеди" и "сиви носорози" в китайската икономика. Първият термин се използва за рязко настъпващ и неочакван риск, водещ до огромни финансови щети, а вторият - за сериозни проблеми, които всички виждат, но се правят, че не съществуват, припомня Анрдю Колиър, който ръководи изследователски център в Хонконг:

"Търговската война е важна за отношенията между Китай и Съединените щати. Тя обаче е много по-незначителна в сравнение с фундаменталните проблеми на китайската икономика. Си Цзинпин иска изключително много да прекрати тази война, защото тя има пряк ефект върху работната ръка и малките бизнеси в Китай. Тя е част от факторите за забавянето на растежа на икономиката, но не е основният.  Все по-ясно се вижда, че президентът Тръмп иска да се споразумее с Китай. Ако Китай направи разумен компромис с въпроси като достъпа на американски компании за инвестиции в страната, износа към Съединените щати, вноса на американски продукти и по отношение на интелектуалните права, тогава търговската война може да бъде прекратена още в първото тримесечие на 2019-та година", прогнозира Колиър.
Той допълни, че "най-голямото предизикателство пред Китай е може би частният корпоративен дълг. Ако спаднат приходите на компаниите, те няма да могат да обслужват задълженията си. Има много облигации, емитирани от китайски компании, които са заплашени от фалит. Знаем, че в много компании също така участват местните правителства в Китай. Вторият голям проблем е инвеститорското доверие вътре в държавата. Като трети огромен проблем бих посочил цената на имотите и на земите в Китай. Ако заради икономическото забавяне видим спад, това ще постави под въпрос възможността на местните правителства да се справят със задълженията си. Това ще подкопае доверието в икономиката като цяло.
Икономически ръст от 6,6 % изглежда нечуван успех за много държави, но за Китай това е драстичен спад, с последици в целия свят, подчерта експертът.

Още теми - в репортажа на Марта Младенова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52