Експерти прогнозират приближаването на нова глобална рецесия и поредна миграционна вълна

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Часовникът отмерва времето до следващата глобална рецесия. Стъпките й вече се чуват все по-отчетливо, а докато чакат да почука на вратата, световният бизнес елит и малка част от политическите лидери се събраха за поредна година в красивия швейцарски курорт Давос, за да обсъдят предизвикателствата пред света.

Глобалната икономика и променящият се климат обаче тази година не интересуваха нито президента на Съединените щати Доналд Тръмп, нито френския държавен глава Еманюел Макрон.

Без дори да забележим, екологичните проблеми са тук и водят след себе си невиждани досега последици. Те ще бъдат и поводът за следващата миграционна вълна, много по-голяма от тази, заради която президентът на Съединените щати Доналд Тръмп иска да построи стена по границата с Мексико.

"По-голямо влияние може да се усети през политиката на Съединените щати. Ако фискалната политика не подпомага достатъчно растежа, това ще има пряко влияние върху Европа. Друг проблем може да дойде по линия на политиката на Федералния резерв. Би било изключително позитивно, ако ФЕД се откаже от последващи повишения на лихвените равнища. Това ще има положителен ефект и върху финансовите пазари в глобален мащаб, и върху случващото се в Европа",  заяви за "Събота 150" Дженифър Макюън, главен икономист за Европа на "Capital Economics". Дългосрочните рискове обаче не вълнуват толкова политиците, които имат свой собствен фронт.

В Пекин президентът Си Цинпин предупреди за "черни лебеди" и "сиви носорози" в китайската икономика. Първият термин се използва за рязко настъпващ и неочакван риск, водещ до огромни финансови щети, а вторият - за сериозни проблеми, които всички виждат, но се правят, че не съществуват, припомня Анрдю Колиър, който ръководи изследователски център в Хонконг:

"Търговската война е важна за отношенията между Китай и Съединените щати. Тя обаче е много по-незначителна в сравнение с фундаменталните проблеми на китайската икономика. Си Цзинпин иска изключително много да прекрати тази война, защото тя има пряк ефект върху работната ръка и малките бизнеси в Китай. Тя е част от факторите за забавянето на растежа на икономиката, но не е основният.  Все по-ясно се вижда, че президентът Тръмп иска да се споразумее с Китай. Ако Китай направи разумен компромис с въпроси като достъпа на американски компании за инвестиции в страната, износа към Съединените щати, вноса на американски продукти и по отношение на интелектуалните права, тогава търговската война може да бъде прекратена още в първото тримесечие на 2019-та година", прогнозира Колиър.
Той допълни, че "най-голямото предизикателство пред Китай е може би частният корпоративен дълг. Ако спаднат приходите на компаниите, те няма да могат да обслужват задълженията си. Има много облигации, емитирани от китайски компании, които са заплашени от фалит. Знаем, че в много компании също така участват местните правителства в Китай. Вторият голям проблем е инвеститорското доверие вътре в държавата. Като трети огромен проблем бих посочил цената на имотите и на земите в Китай. Ако заради икономическото забавяне видим спад, това ще постави под въпрос възможността на местните правителства да се справят със задълженията си. Това ще подкопае доверието в икономиката като цяло.
Икономически ръст от 6,6 % изглежда нечуван успех за много държави, но за Китай това е драстичен спад, с последици в целия свят, подчерта експертът.

Още теми - в репортажа на Марта Младенова в звуковия файл.