Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Технически е почти невъзможно да влезем в еврозоната през 2022 година

Борисов: Въвеждането на еврото ще дисциплинира банките

| обновено на 29.01.19 в 13:16
2
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е твърде оптимистично България да влезе в еврозоната през 2022-ра година. Ден по-рано Горанов сам постави датата 1 януари 2022 година целева за въвеждането на единната европейска валута. Днес Горанов уточни, че "технически почти е невъзможно". 

"Вчера казах 2022 година, но не съм убеден, че ще успеем в рамките ѝ. Тези технологични причини, свързани с подготовката на конвергентния доклад на база на отчета за втората година от престоя ни в ERM. За мен в момента, в който бъдем  допуснати, българският лев в ERM, нещата са по-скоро случили се", каза още Горанов, който участва в годишната среща на бизнеса с правителството, посветена на пътя на България към еврозоната и ефектите върху икономиката.

Въвеждането на еврото ще дисциплинира банките, заяви по време на срещата премиерът Бойко Борисов. Като позитиви министър-председателят посочи, че лихвите в страната ще спаднат. Най-важното обаче е, че няма да има друг случай като Корпоративна търговска банка, отбеляза Борисов:

"Убеден съм, че крадците, убеден съм, че тези, които им е хубаво да си ползват банките, да си финансират частния бизнес, безконтролно, ще бъдат много прости, ще заложат пари срещу нас, може и банкери да излязат на протест - всичко е възможно. Ние сме длъжни да направим правилните неща така, както би казал господин Прокопиев, па да става квот ще".

България ще се присъедини към еврозоната със същия обменен курс към еврото, какъвто е в момента фиксираният в закона, обяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Той посочи, че въпросът за обменния курс е дискусионен в експертните среди, а има и опасения, че някои от старите държави- членки ще поискат промяна с цел да забавят присъединяването на България към еврозоната:

"За нас това е религиозен въпрос така, че няма нещо, което можем да кажем с по-голяма сигурност от това. Никаква промяна в паричен режим. Единствен изход от това, което имаме в момента като режим на фиксиран валутен курс ще бъде приемането на еврото", заяви Радев. Той потвърди, че работата по присъединяване на България към механизма, предхождащ еврозоната, върви добре. Резултатите от провежданите стрес - тестове в шест от банките ще бъдат ясни през юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Валдис Домбровскис на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството в

Домбровскис: Резултатите от стрес тестовете на банките решаващи за пътя на България към ERM II

Позитивите от членство в еврозоната представи пред българския бизнес зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис по време на годишната конференция на бизнеса с правителството. Домбровскис подчерта, че към момента сътрудничеството с..

обновено на 29.01.19 в 16:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии...

публикувано на 19.04.24 в 07:43