Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешка в призовката отложи делото на омбудсмана срещу "Топлофикация София" и таксите "юрисконсулт"

| обновено на 04.02.19 в 12:07
Снимка: БГНЕС



Делото на омбудсмана Мая Манолова срещу "Топлофикация София" беше отложено за 18 февруари. Причината е, че погрешка съдът е призовал като ответна страна по производството "Топлофикация", вместо изпълнителния директор на дружеството. 

Делото е заради отказа на дружеството да предостави информация за таксите за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които прибира от свои длъжници.

На влизане в Софийския градски административен съд, където се гледа делото, омбудсманът припомни, че още през есента на 2016 година е поискала от тогавашната управа на "Топлофикация" за това за какво дружествата разходва 15 милиона лева, събрани от длъжниците му, за така наречените "юрисконсултски възнаграждения". Отговор и до момента няма, въпреки че новото ръководство пое ангажимент да предостави информацията, заяви Манолова:

"Представете си, след като омбудсманът не може да получи искана информация от "Топлофикация", какво се случва с гражданите. Отношението всъщност всички го знаят – високомерно, неуважително, пренебрежително, размотаване, бюрокрация".

Според Манолова само през 2015 година дружеството е събрало над 15 милиона лева от 21 000 потребители в столицата чрез започнати дела срещу тях. С тези производства компанията е поискала минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител. Дължими са ѝ 300 лева по исковото производство, посочват от пресцентъра на обществения посредник и това на фона на факта, изтъкват те, че заплатите на юристите на "Топлофикация" са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51