Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният административен съд преодолява свръхнатовареността

Снимка: БГНЕС

До края на януари съдиите от Върховния административен съд трябваше да разгледат 342 дела по Закона за движение по пътищата, както и 72 дела за прекратяване на служебни правоотношения или уволнение на държавни служители, полицаи и военни. За да съкрати сроковете, които предполагаха тези дела да се точат до края на 2019 година, през октомври 2018 г. председателят на съда Георги Чолаков предприе мерки за преодоляване на свръхнатовареността. Това обаче беше свързано с натоварване на съдиите по конкретните дела. Пред БНР Чолаков обясни, че към края на януари са приключени общо 580 дела по Закона за движение по пътищата, уволнения на държавни служители и полицаи, както и дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди:

„Всеки един съдия разгледа допълнително по 6 дела, включително председателят и заместник-председателите. Направихме го във вид на допълнителни или извънредни заседания“.

Останалите неразгледани дела по Закона за движение по пътищата трябва да бъдат приключени до края на март. Уволненията трябва да бъдат разгледани „във възможно най-кратки срокове“.

„Когато станах председател на този съд, делата се гледаха и насочваха след 2 години. В момента отделението, което разглежда тези дела, насрочва в рамките на тази година. Това е в резултат на три пъти предприети мерки за да преодоляване на това“.

След приемането на промените в Административно-процесуалния кодекс се виждат тенденции към преодоляване на свръхнатовареността:

„За януари 2018 година са образувани 1700 дела, а този година сме образували 600 – наполовина. Във времето ще успеем да възлагаме делата в съвсем кратки срокове и да ги приключваме по-бързо“.

Може би около 10 дела са прекратени заради невнесени такси в последния месец, заяви Чолаков за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Той коментира и готвените промени в Изборния кодекс, свързани с подсъдността на изборните закони:

„Ако ЦИК отмени решението на РИК, тогава подлежи на обжалване пред нас решението на ЦИК“.

Промените в данъчното законодателството, които позволяват административните дела да се разглеждат по седалище и местоживеене на адресата, са довели до по-равномерно натоварване в системата и облекчаване на хората, категоричен е съдията, според когото няма добра познаваемост на спецификите на работата на Административния съд. Чолаков поясни, че двете решения на Върховния административен съд за къмпинг "Корал" не си противоречат, защото касаят периоди, в които са важали различни закони. Според него в момента има строителна забрана за строеж на къмпинга:

„Имаме решения за строеж, които обаче, към днешна дата, не могат да се реализират, защото има строителна забрана за този имот. Тази забрана действа, докато не се приведат в съответствие със законите тези разрешения за строеж. Ние сме казали, че към 2007-а те са били окей“.

Няма индикации за предстояща смяна на председателя на ВКС Лозан Панов, категоричен е Чолаков.Председателят на Върховния административен съд категорично отрече какъвто и да политически или друг натиск върху магистратите, произнесли се по делата за промяната в Устройствения план на Национален парк "Пирин" и за ново строителство в къмпинг Корал, коиго бяха обект на критики от страна на политици и на природозащитници. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38