Върховният административен съд преодолява свръхнатовареността

Снимка: БГНЕС

До края на януари съдиите от Върховния административен съд трябваше да разгледат 342 дела по Закона за движение по пътищата, както и 72 дела за прекратяване на служебни правоотношения или уволнение на държавни служители, полицаи и военни. За да съкрати сроковете, които предполагаха тези дела да се точат до края на 2019 година, през октомври 2018 г. председателят на съда Георги Чолаков предприе мерки за преодоляване на свръхнатовареността. Това обаче беше свързано с натоварване на съдиите по конкретните дела. Пред БНР Чолаков обясни, че към края на януари са приключени общо 580 дела по Закона за движение по пътищата, уволнения на държавни служители и полицаи, както и дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди:

„Всеки един съдия разгледа допълнително по 6 дела, включително председателят и заместник-председателите. Направихме го във вид на допълнителни или извънредни заседания“.

Останалите неразгледани дела по Закона за движение по пътищата трябва да бъдат приключени до края на март. Уволненията трябва да бъдат разгледани „във възможно най-кратки срокове“.

„Когато станах председател на този съд, делата се гледаха и насочваха след 2 години. В момента отделението, което разглежда тези дела, насрочва в рамките на тази година. Това е в резултат на три пъти предприети мерки за да преодоляване на това“.

След приемането на промените в Административно-процесуалния кодекс се виждат тенденции към преодоляване на свръхнатовареността:

„За януари 2018 година са образувани 1700 дела, а този година сме образували 600 – наполовина. Във времето ще успеем да възлагаме делата в съвсем кратки срокове и да ги приключваме по-бързо“.

Може би около 10 дела са прекратени заради невнесени такси в последния месец, заяви Чолаков за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Той коментира и готвените промени в Изборния кодекс, свързани с подсъдността на изборните закони:

„Ако ЦИК отмени решението на РИК, тогава подлежи на обжалване пред нас решението на ЦИК“.

Промените в данъчното законодателството, които позволяват административните дела да се разглеждат по седалище и местоживеене на адресата, са довели до по-равномерно натоварване в системата и облекчаване на хората, категоричен е съдията, според когото няма добра познаваемост на спецификите на работата на Административния съд. Чолаков поясни, че двете решения на Върховния административен съд за къмпинг "Корал" не си противоречат, защото касаят периоди, в които са важали различни закони. Според него в момента има строителна забрана за строеж на къмпинга:

„Имаме решения за строеж, които обаче, към днешна дата, не могат да се реализират, защото има строителна забрана за този имот. Тази забрана действа, докато не се приведат в съответствие със законите тези разрешения за строеж. Ние сме казали, че към 2007-а те са били окей“.

Няма индикации за предстояща смяна на председателя на ВКС Лозан Панов, категоричен е Чолаков.Председателят на Върховния административен съд категорично отрече какъвто и да политически или друг натиск върху магистратите, произнесли се по делата за промяната в Устройствения план на Национален парк "Пирин" и за ново строителство в къмпинг Корал, коиго бяха обект на критики от страна на политици и на природозащитници. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33