Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли велосипедът да ни учи, докато ни забавлява

2
Снимка: радио Видин

Проект по програмата „Еразъм плюс“, в който участват 4 училища от Полша, Румъния, Латвия и Хърватия, а от българска страна - столичната 79-та детска градина "Слънчице" съчетава образованието, забавлението и велосипедизма.  Ръководителят на проекта Пенка Анинкова, която е и помощник-директор в детското заведение обясни за "Хоризонт до обед":

Идеята на проекта е да се направи училищният живот и преподаването по иновативно интересно и се цели, доколкото е възможно, учебният процес да се изнесе извън класната стая, така че да се работи и за по-доброто здравословно състояние на децата

Минкова разказва, че в Полша учителите са показали как велосипедът може да вграден в урок по английски, по химия, по физика и по математика

„Например урокът по физика е за механичната сила - как велосипедът може да създаде енергия. Включиха към велосипеда един принтер и той принт-ва снимка, докато някой върти педалите. На входа на училището, във фоайето са поставили един стационарен велосипед, свързан с екран. Докато детето върти педалите на велосипеда, срещу него, на екрана, върви видео игра, в която то самото е участник. В целия двор имаше стоянки за велосипеди и децата идваха с велосипеди. Правят редовно велокросове и велопоходи“.

В българската детска градина има 21 велосипеда и често се организират събития по велоспорт с участието деца и от други детски градини от района. Родителите на 5-6 годишните деца вече са им обяснили как да залепят спукана гума, как да проверят дали е здрава, как да я демонтират и монтират и с какви четки се почиства колелото.

„На децата, за наша наистина голяма изненада, им беше изключително интересно. Даже се наредиха тихо, кротко и мирно всеки от тях да напомпа гумата с истинска помпа. Всички знаем, че велосипедът е едно превозно средство, което все повече навлиза в бита на хората като еко превозно средство. То наистина трябва да стане превозно средство въобще в бита. Започва се винаги от най-ранна детска възраст“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42