Националният консултант по психиатрия академик Дроздстой Стоянов:

Безотговорността към психиатричната реформа е равносилна на геноцид

Отказват заделянето на отдавна обещани европари, за да се чака следващият програмен период

Акад. Дроздстой Стоянов
Снимка: БГНЕС

Отчетът за материалната база на психиатричните здравни заведения трябва да стане част от настояване за системни мерки. Това заяви пред "Хоризонт" националният консултант по психиатрия акад. Дроздстой Стоянов преди Министерският съвет да изслуша доклад по темата. Вчера Българският хелзинкски комитет в писмо да здравния министър Кирил Ананиев подкрепи категорично предложенията на Стоянов за реформа в психиатричната грижа.

Дроздстой Стоянов предлага като начални мерки с оперативни резерви на Министерството на здравеопазването в следващите 18 месеца да се проведе пилотна реформа в две големи общини:

„И към момента, в който тези пилотни реформи биха приключили, след около 20 месеца, ние вече да разполагаме с готов дизайн за следващия оперативен програмен период и да можем да мотивираме по-мащабната реформа с вече предвидените средства чрез резултатите от пилотния проект. Това е ужасно логичен ход, но за да бъде предприет в адекватни размери, управленското, политическото решение за неговото предприемане трябва да бъде взето незабавно.“

Медийното разгласяване на условията в психиатриите може да породи обвинения в геноцид

„Дори най-малкото инвестиране в тези ужасни материално-битови условия би било полезно“, изтъкна акад. Стоянов. По думите му, медийният отзвук след публикуването на кадрите от столичен психиатричен център провокира много сериозни обвинения, че незачитането и безотговорността спрямо тази ситуация е "равносилно на съзнателно упражняване на геноцид спрямо мирно население и би могло да предизвика остра реакция от правозащитни организации от чужбина". 

Преди време Дроздстой Стоянов лансира идеята да се създаде национален междуведомствен орган по психично здраве към Министерския съвет. Народното събрание също е наясно с препоръките и резултатите от наблюденията на Европейската психиатрична асоциация за състоянието на психиатричната грижа у нас.

Отказват да заделят отдавна обещани евросредства за психиатрията с мотив за следващия програмен период

Министерството на здравеопазването започна определени действия в правилната посока, но с незадоволителни темпове и в типичния за работата му разпокъсан стил, отразен и в доклада на Европейската психиатрична асоциация, посочи проф. Стоянов в предаването "Преди всички". Той обясни, че са били започнати преговори за сформирането на работна група, която да изготви национална стратегия. Имало е и заповед за създаването на такава група. 

„За да е ефективен подобен стратегически документ, трябва да  е ясно в следващия период от 5, 6 или 8 години той до какви ресурси има достъп. Преговорите на МЗ с управляващите органи на Министерството на труда и социалната политика миналата седмица претърпяха неуспех. В крайна сметка органите, които са отговорни за разпределението на средствата от европейски оперативни програми, отказват да заделят обещани отдавна средства за психиатрията. В основни линии се оправдават с това, че реформата в психиатрията изисква такава голяма инвестиция, каквато трябва да бъде предвидена за следващия програмен период след 2021 година", поясни акад. Стоянов. 

Дроздстой Стоянов приема това за донякъде оправдано и още по-императивно задаващо създаването на комисия, която да направи всички изчисления относно инвестициите в персонал, материална база и обучения и "да програмира дизайна на няколко различни оперативни програмни инструмента, чрез които с помощта на европейски фондове тази реформа да бъде изпълнена в близко бъдеще".

Бъдещата реформа в психиатричната помощ ще се крепи на около 50 души под 30-годишна възраст

Здравното министерство е опитало да възложи изработването на анкетна карта, която да служи като инструмент за обективиране на състоянието на психиатричните служби и картирането им спрямо потребностите на населението, стана ясно още от думите на Стоянов:

„И по същото време, по което работната група се бори като прасе с тиква, заместник-министърът си отваря приказката да изработим подобен инструмент, чрез който да мотивираме бъдещи предложения, колегата д-р Владимир Сотиров публикува знаменитите снимки от Центъра за психично здраве и всички ние се надявахме, че това само ще ускори процеса в правилната посока. Уви, то го раздроби, отклони вниманието - от системния проблем към материалните ресурси.  Защото политиците са заинтересовани да погасят текущия пожар.“

В системата на психиатричната помощ има приблизително около 50 души от общо около 500, които все още не са изгубили надежда реформата да се случи, призна д-р Стоянов: „Над половината от тях са на възраст около 56-57 години, над 35% са в пенсионен статут. Вие на кого бихте разчитали в такава обстановка?“ Националният консултант посочи, че ще се разчита основно на онези близо 50 души под 30-годишна възраст, които остават мотивирани да работят в системата. 

 Цялото интервю е в звуковия файл.