С пълно единодушие и без дебати НС прие по-строгите мерки срещу домашното насилие

| обновено на 07.02.19 в 15:14
Снимка: Ани Петрова, БНР

Народното събрание окончателно прие по-строгите мерки за борба с домашното насилие, като единодушно подкрепи поправките в Наказателния кодекс. Убийство в условия на домашно насилие ще се наказва от 15 години до доживотен затвор. С гласуваните изменения психическият тормоз стана елемент във всички престъпления, извършени в условия на домашно насилие. 

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов уточни: "Системно по наказателната практика означава трикратно, тоест ако триктактно жертвата докаже, че е била нагрубявана, че е била третирана несправедливо или че е поставена в икономическа зависимост, или че е причинена лека, средна или тежка телесна повреда, това преизпълва вече наказателните състави".

С промените се определи за първи път и следенето като престъпление. То може да се изразява в наблюдение или влизане в нежелана комуникация. В условия на домашно насилие то ще се наказва до 5 години затвор, а извън семейството – с до една година или пробация. При принудителни бракове законът предвижда затвор от една до 6 години и от 3 до 8 години, когато принудата е от страна на родител или настойник, както и при принуждаване на непълнолетни лица с користна цел.

Измененията предвиждат още от три до десет години затвор при системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие от настоящи или бивши съпрузи, или при съпружеско съжителство. Мерките предвиждат: при системно преследване лишаване от свобода до една година или пробация, а ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до пет години. 

При принудителни бракове законът предвижда затвор от една до шест години, и от три до осем години, когато принудата е от страна на родител или настойник, както и при принуждаване на непълнолетни лица с користна цел. Водещият вносител на поправките – председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ посочи:

"Изключително важни промени, изключително важно послание към всички онези жени, деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие".

Новите текстове предвиждат и по-високи глоби за онези родители, които след развод отказват на другия родител да вижда детето, въпреки че за това има съдебно решение. 

Свързани новини

Българките най-често стават жертви на свои близки мъже

От началото на тази година три жени в България намериха смъртта си в рамките на семейството или в партньорската си връзка. Българките най-често стават жертви на свои близки мъже. Това е един от изводите на Българския хелзинкски комитет (БХК) в рамките на..

публикувано на 05.02.19 в 11:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33