Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Методиева: Концепцията на Каракачанов за ромите е демократичен скандал

Юлиана Методиева
Снимка: БГНЕС

Концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за ромската интеграция е силно скандална, каза в интервю за БНР Юлиана Методиева от сайта „Маргиналия“. Каракачанов публикува идеите си във фейсбук. Те предвиждат спиране на социалните помощи при отказ от посещаване на училище, задължителна детска градина от 4-годишна възраст, а роми над 18 години, които нямат задължителното основно образование, да го завършат. Включени са и мерки за овладяване на раждаемостта при ромите.

Ако ще степенуваме скандалността в този труд на г-н Каракачанов, наистина ще сме затруднени кое е най и по. Това, за което говорим в момента, то представлява един демократичен скандал. Красимир Каракачанов обеща да извърши този акт на държавничество като отношение към един етнос и грубо погази абсолютно всичките договорености в конституцията по отношение на равноправието на хората. И това, че той атакува конституцията и не си дава сметка, че България излиза от дори самия дебат, България е извън руслото на ЕС. Такова нещо не може да се случи в една демократична страна, най-малкото защото това, което предлага той с този документ, който, слава Богу, тепърва ще бъде внесен, и дебатите започват, но самия факт, че не го е написал означава, че има огромна криза на демократичното мислене в част от хората, които представляват управлението днес“.

В предаването „Преди всички“ Методиева каза, че няма значение дали става дума за предизборен ход:

„Дали е предизборен ход, това малко ме интересува, тъй като Красимир Каракачанов е от 25 години, с неговата активна политическа дейност, стъпка по стъпка срутва не само обществения договор, той унищожава хуманитарните стандарти на това общество/…/. Той нови отговорност към тези хора, които в крайна сметка са част от нас., които са системно подлагани на неговата охулваща, неговата дискриминационна реч“.

Юлиана Методиева смята и  че е без значение това, че концепцията не е официален документ, а пост в социалните мрежи.  Причината е, че като коментарите по нея вече са залели интернет и са се пренесли в национален ефир. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39