Юлиана Методиева: Концепцията на Каракачанов за ромите е демократичен скандал

Юлиана Методиева
Снимка: БГНЕС

Концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за ромската интеграция е силно скандална, каза в интервю за БНР Юлиана Методиева от сайта „Маргиналия“. Каракачанов публикува идеите си във фейсбук. Те предвиждат спиране на социалните помощи при отказ от посещаване на училище, задължителна детска градина от 4-годишна възраст, а роми над 18 години, които нямат задължителното основно образование, да го завършат. Включени са и мерки за овладяване на раждаемостта при ромите.

Ако ще степенуваме скандалността в този труд на г-н Каракачанов, наистина ще сме затруднени кое е най и по. Това, за което говорим в момента, то представлява един демократичен скандал. Красимир Каракачанов обеща да извърши този акт на държавничество като отношение към един етнос и грубо погази абсолютно всичките договорености в конституцията по отношение на равноправието на хората. И това, че той атакува конституцията и не си дава сметка, че България излиза от дори самия дебат, България е извън руслото на ЕС. Такова нещо не може да се случи в една демократична страна, най-малкото защото това, което предлага той с този документ, който, слава Богу, тепърва ще бъде внесен, и дебатите започват, но самия факт, че не го е написал означава, че има огромна криза на демократичното мислене в част от хората, които представляват управлението днес“.

В предаването „Преди всички“ Методиева каза, че няма значение дали става дума за предизборен ход:

„Дали е предизборен ход, това малко ме интересува, тъй като Красимир Каракачанов е от 25 години, с неговата активна политическа дейност, стъпка по стъпка срутва не само обществения договор, той унищожава хуманитарните стандарти на това общество/…/. Той нови отговорност към тези хора, които в крайна сметка са част от нас., които са системно подлагани на неговата охулваща, неговата дискриминационна реч“.

Юлиана Методиева смята и  че е без значение това, че концепцията не е официален документ, а пост в социалните мрежи.  Причината е, че като коментарите по нея вече са залели интернет и са се пренесли в национален ефир.