30 млн. лeва допълнително за общинските и областните болници

| обновено на 08.02.19 в 15:38
Снимка: БГНЕС

Правителството ще осигури допълнително 30 милиона лева за общинските и областните болници за справяне с финансовите им проблеми. С това целият допълнителен ресурс, който тези лечебните заведения ще получат през годината, става 66 млн. лева. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, с финансовия министър Владислав Горанов и с представители на Сдружението на общинските болници.

„От тези 30 милиона лева допълнителни - 18 милиона лева са предвидени за общинските болници и 12 милиона лева за областните болници“, поясни министър Ананиев. За тази година болниците получават общо 66 милиона лева: 

„В бюджета на Националната здравноосигурителна каса и в бюджета на Министерския съвет има увеличение още с базовия бюджет. Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници, е 66 милиона лева, от които 28 милиона лева ще бъдат за общинските болници и 38 милиона лева за областните болници“.

С допълнителните средства ще се увеличат заплатите в сектора. В общинските болници заплатите ще скочат с 25-40 на сто, но диференцирано, а в областните болници с 10-15 на сто. 

„Това е стъпка в правилната посока“, заяви след срещата председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев:

„Няма как да искаме повече на този етап, но това за нас е началото. Началото на нещо ново и то би могло да се случи, ако всички онези неща, които в оперативен порядък биха могли да се отстранят, които биха дали едно спокойствие, биха дали една по-нормална работа на колективите на нашите болници“.

До днешното решение се стигна, след като медици от общински болници в цялата страна изразиха недоволство от ниските си заплати. В края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест. Те поставиха и десетдневен срок на Кирил Ананиев да разреши проблема със заплатите.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33