30 млн. лeва допълнително за общинските и областните болници

| обновено на 08.02.19 в 15:38
Снимка: БГНЕС

Правителството ще осигури допълнително 30 милиона лева за общинските и областните болници за справяне с финансовите им проблеми. С това целият допълнителен ресурс, който тези лечебните заведения ще получат през годината, става 66 млн. лева. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, с финансовия министър Владислав Горанов и с представители на Сдружението на общинските болници.

„От тези 30 милиона лева допълнителни - 18 милиона лева са предвидени за общинските болници и 12 милиона лева за областните болници“, поясни министър Ананиев. За тази година болниците получават общо 66 милиона лева: 

„В бюджета на Националната здравноосигурителна каса и в бюджета на Министерския съвет има увеличение още с базовия бюджет. Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници, е 66 милиона лева, от които 28 милиона лева ще бъдат за общинските болници и 38 милиона лева за областните болници“.

С допълнителните средства ще се увеличат заплатите в сектора. В общинските болници заплатите ще скочат с 25-40 на сто, но диференцирано, а в областните болници с 10-15 на сто. 

„Това е стъпка в правилната посока“, заяви след срещата председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев:

„Няма как да искаме повече на този етап, но това за нас е началото. Началото на нещо ново и то би могло да се случи, ако всички онези неща, които в оперативен порядък биха могли да се отстранят, които биха дали едно спокойствие, биха дали една по-нормална работа на колективите на нашите болници“.

До днешното решение се стигна, след като медици от общински болници в цялата страна изразиха недоволство от ниските си заплати. В края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест. Те поставиха и десетдневен срок на Кирил Ананиев да разреши проблема със заплатите.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.