Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Димитров: Няма основание за смяна на състава на ЦИК, освен чисто политическото

Ваня Нушева: Отказ от смяна на ЦИК може да даде основания за неоснователни съмнения

Снимка: БГНЕС

Няма конкретно основание за смяна на състава на ЦИК, освен чисто политическото „поддържане на огъня на фронталното противопоставяне“, коментира в „Неделя 150“ социологът Димитър Димитров политическия спор дали да бъде сменен съставът на ЦИК преди евроизборите. Димитров обясни:

“Европейските избори са важни, много пъти сме обяснявали, заради последващите местни. Ако се случат два поредни не много успешни за опозицията резултати, ами 4-годишният хоризонт изглежда доста вероятен на този парламент, на това правителство и това е в дълбока дисхармония с постоянното повтаряне за необходимост от предсрочни избори”.

Според Димитър Димитров Изборният кодекс е достатъчно детайлен по отношение на всеки етап на изборния процес и смяната на състава на избирателните комисии не би трябвало да създава напрежение.

“Просто трябва да се гледа по-хладнокръвно, но това не се вписва във формата на тотално противопоставяне“.

Според Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" аргументите, че смяната на членовете на ЦИК преди европейските избори може да нанеса сътресения на системата, са несъстоятелни. Имаме достатъчно ясен закон, достатъчно ясни тълкувания на Конституционния съд относно мандатността на изборните органи. Законът трябва да се спазва, каза в "Неделя 150" Нушева:

“Аз мисля, че една не смяна на ЦИК, може да даде основания за неоснователни съмнения, взаимни нападки между политическите партии и по този начин да подкопае доверието в изборния процес“.

“Политиците винаги натоварват с много големи очаквания работата на изборната администрация и й дават наистина един много голям акцент. А всъщност, ако се върнем към това каква е функцията на избирателните комисии? Работата на комисиите не е да гласуват вместо избирателите. Тяхната работа е да организират изборния процес. В този смисъл съм много съгласна с г-н Димитров, затова че всъщност Изборният ни кодекс е достатъчно детайлен, с изключително много детайлни разпоредби по отношение на всеки етап от изборния процес, коментира още тя. “На практика смяната на избирателни комисии не би следвало да създава такова голямо сътресение“.

Тя подозира, че това е свързано и с борбата за квоти:

“Разбира се, за политическите партии винаги са малко местата, които трябва да разпределят между членовете на ЦИК. И аз подозирам, че един от аргументите както за сериозното желание за промяна, така и за желанието за стопиране на промяна се коренят в подобни сметки“.

Нушева коментира още и ролята на президента:

“Тук навлизаме в други разпоредби на Изборния кодекс, които може би не дават съвсем голяма яснота, относно начина, по който президентът ще процедира с предложените кандидатури“.

Интервютата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56