Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват българска банка заради парични преводи от Венецуела

2
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров (от дясно наляво)
Снимка: БТА

Българските служби проверяват българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела. 

Темата беше обсъдена на среща в Министерския съвет при премиера, в която участваха американският посланик, главният прокурор и председателят на ДАНС. Страната ни е получила информация от САЩ за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към доверителна банкова сметка в България.

Сотир Цацаров обяви, че има данни в коя банка и кои лица са използвали български сметки за парични преводи от Венецуела.

ДАНС извършва проверка в банката, уточни главният прокурор.

Знае се кой е титулярът на сметката. Става дума за парични преводи за милиони евро. Част от средствата са били превеждани от България по банкови сметки в други държави. Основанията са били недействителни, обясни главният прокурор Сотир Цацаров:

"Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и така нататък".

Държавна агенция "Национална сигурност" проверява банката. Осигурено е съдействие от БНБ. Когато има пълна картина за преводите и за всички сметки, "най-вероятно ще се пристъпи към наказателно производство за пране на пари", посочи още Цацаров.

Останалите средства в сметката, които са в немалък размер, са запорирани, за да не изтичат средства.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обясни:

"Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави. Към момента не е на територията на България. Има няколко гражданства, сметката е една".

Американският посланик Ерик Рубин отчете отличното сътрудничество между американското и българското правителство и службите на двете държави:

"Нашето правителство, заедно с другите страни от Европейския съюз, работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато".

Установеният български гражданин често е посещавал и Оман, научи още "Хоризонт".

БНБ оказва пълно съдействие по случая с паричните трансфери от Венецуела по сметка в българска банка, съобщиха за "Хоризонт" от Централната банка. Оттам уточняват, че "работят активно с компетентните органи в рамките на законоустановените си права и отговорности". Заради банковата тайна БНБ няма право да коментира имена на поднадзорни лица или да дава подробности около случая.

Българските служби са действали адекватно по сигнала за парични преводи в големи размери от Венецуела, коментира пред „Хоризонт“ евродепутатът Емил Радев, докладчик по законодателното досие за звената за финансово разузнаване. Според Радев случаят е показал доброто сътрудничество между София и Вашингтон в борбата с прането на пари:

"Българската прокуратура, българските служби, ДАНС и Звеното за финансово разузнаване са реагирали много адекватно. Тук говорим за много специфично използване на друг инструмент – специалната адвокатска сметка. Нашите партньори от САЩ също са подали този сигнал. Част от парите са запорирани, така че да не могат повече да излизат от тази сметка. От тук нататък ще има разследване и за пране на пари. Ще има и проследяване на финансовите потоци. Нека да оставим време на Прокуратурата да направи своя анализ и при нужда да повдигне нужните обвинения".

Преди дни венецуелският депутат Карлос Папарони оповести, че властите в Каракас се опитват да изнесат капитали на държавната петролна компания "Петролеус Де Венесуела" чрез финансов посредник в България. Тогава от Министерството на външните работи съобщиха, че няма постъпила информация за паричен трансфер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54